Home Mama si copilul • Alimentatia diversificata a copilului – despre laptele praf si alte alimente

Alimentatia diversificata a copilului – despre laptele praf si alte alimente

 - 

????????????????????????????????????????

Exista o anumita ordine de introducere a alimentelor solide. Se recomanda in general, sa se inceapa cu legume si fructe, fainoase, apoi sa se introduca carnea de vaca, branza, galbenusul de ou, iaurtul cu biscuiti, ficatul de pasare etc.

Legumele si fructele

Inainte de introducerea alimentelor solide, alte alimente in afara laptelui matern sau a unui anumit tip de lapte praf, pot fi sucul de fructe si supa de legume strecurata. Sucul de mere, piersici, portocale poate fi introdus in cantitati progresive.

Ele nu au un foarte mare aport energetic, fiind sarace in proteine, lipide si cu un continut variabil de glucide, dar sunt bogate in saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu si fier, in combinatii usor asimilabile in organism. Contin cantitati importante de vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A sub forma de provitamina (caroten) si asa numitele substante de les, celuloza si pectine. Continutul de celuloza poate fi iritant pentru mucoasa digestiva a sugarului, de aceea se dau la inceput sub forma de sucuri, apoi sub forma de supa de zarzavat, piureuri de fructe si zarzavaturi fin pisate.

Articol adaugat recent:  Cum va dormi bebelusul un somn odihnitor si relaxant

Reluand ideea de mai sus suntmi recomandate sucul de morcovi, de mere, de piersici. Dupa 4-5 luni se poate introduce si pulpa de fruct, pasata bine, fara coaja. Bananele, caisele si visinele se pot da dupa luna 6-8, iar gutuile in lunile 8-10, sub forma de compot si pasate, cu un bun efect antidiareic.

Nu se dau sugarului linte, varza si fasole boabe!

Fainoasele

Sub raportul principiilor nutritive, fainoasele reprezinta alimente calorice extrem de dezechilibrate. Ele contin proteine in proportie de 7-12%, lipide 0,5-5%, carboidrati 65-75%. Fainoasele sunt sarace in vitamine si saruri minerale.

Cel mai usor si primul folosit in alimentatie este orezul, sub forma de fiertura de boabe sau faina. Stiut fiind faptul ca orezul are ca efect constipatia, acesta se recomanda ca un bun tratament pentru diaree. Dupa 8-9 luni, se poate administra si sub forma de boabe. Pastele fainoase pot fi folosite sub forma de fidea sau taietei, din luna a opta. La 7 luni, biscuitii cu iaurt pot constitui o masa delicioasa.

Carnea

Cele mai digestibile carnuri, pentru sugar sunt vita, vitelul, pasarile (pui, gaina), pestele slab, ficatul de vitel, vita si pasare (care se recomanda abia dupa 7 luni). Nu este indicata sub nici o forma carnea grasa, carnea provenita de la un animal batran, carnea de miel, porc sau vanat.

Articol adaugat recent:  Cum echipezi ghiozdanul invatacelului economic? Cu ajutorul caietelor scolare ieftine

Aceasta se fierbe inabusit sau in apa si se faramiteaza cu mixerul. Se poate da fie separat, fie incorporata in piureul de legume. Supa de carne degresata se poate da de la 6 luni. Carnea este importanta in alimentatia bebelusului datorita aportului sau valoros de proteine, atat cantitativ (15-25%) cat si calitativ, de oligoelemente si de vitamine din grupul B.

Branza de vaci

Orezul pasat, cu branza de vaci, dupa varsta de 6 luni, poate constitui deja o masa. Dupa 10 luni, se poate servi copilului branza de vaci in cantitate de 20-25 g, amestecata cu cubulete de legume sau cu smantana si mamaliga.

Ouale

Au o importanta contributie calorica, 100 calorii/bucata si sunt foarte bogate in fier. Contin substante nutritive usor asimilabile. Se folosesc doar cele de gaina, proaspete. Incepand cu luna a sasea, se introduce progresiv in alimentatie, doar galbenusul, fiert tare, pasat in supe sau piureuri. Se porneste de la un sfert de galbenus la 8-10 luni, ajungandu-se la 2-3 galbenusuri pe saptamana, iar dupa 10 luni chiar si la 3-4, insa niciodata nefierte ca in maioneze sau creme! La aceasta varsta, copiii suporta galbenusul mult mai usor decat albusul. La bebelusi, oul este bine sa fie incorporat in alte alimente si sa fie dat la mijlocul mesei. Dispersia galbenusului il face mai usor digerabil. Dezavantajul oualor este ca provoaca alergii, de aceea se recomanda a se testa prin introducerea in piure sau supa a 1/8 dintr-un galbenus pentru a afla toleranta.

Articol adaugat recent:  Art & Play – cea mai artistica gradinita din Bucuresti

Grasimile

Provin in primele 4-5 luni doar din lapte matern si sunt suficiente. Din totalul hranei unui bebelus, 30-40 procente inseamna grasimi. Dupa inceperea perioadei de diversificare si pana la un an, cantitatea de grasimi din portia de hrana zilnica, nu trebuie sa fie mai mare de 30 g, jumatate provenind din vegetale. Atentie, nu se prajeste nimic pentru masa bebelusului!

sursa articol – utilecopii.ro

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*