Home Auto • Automobilele, atunci versus acum

Automobilele, atunci versus acum

 - 
jante-ford

Automobilul exista din 1769, dar atunci abia se lucra la motorul cu aburi si abia se puteau transporta persoane aflate, in mod generic spus, la bord. Bineinteles, automobilul in sensul actual al cuvantului a fost patentat undeva prin 1870-1890, ca in 1901 deja sa se poata plimba ca intr-o parada Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei intr-un asemenea automobil care acum nici de epoca nu se poate numi, de epoca find considerate cele produse mai degraba in perioada interbelica.
piese-de-schimb-ford

Automobilul din timpuri uitate

Acum 100 de ani, se produceau de 140 de ori mai putine automobile decat acum. Cu 100 de ani in urma, automobilul era privit ca un vehicul destinat celor mai intariti oameni, mosieri, familiile regale, pentru oamenii importanti ai natiunii. Astazi, aproape ca nu mai ai loc pe trotuar de masini.

Articol adaugat recent:  De ce nu e indicat sa cumperi masini second hand

Atunci, automobilele erau privite ca diabolice de catre oamenii cu putina carte si foarte superstitiosi, acum sunt vazute ca masini angelice daca sunt modele de top. Amuzant este faptul ca, apropo de lucruri diabolice, in 1801 a fost inventata un fel de locomotiva pe aburi care mergea pe drumuri denumita „The Puffing Evil” (Raul Pufaitor).

Atunci, piesele de schimb insemnau inlocuirea rotilor la carute si atelaje, pentru automobil se credea ca piesele nu se pot inlocui. Astazi, este o banalitate sa se comande din varful patului, de pe laptop, jante de aliaj pentru Ford Focus, spre exemplu, de pe acest site Dezmembrarimasini.ro, deci de pe piata second hand.

jante-ford

Nume de familie devenite marci auto

Atunci, Ford insemna un om care a revolutionat modul in care se facea industrie, asadar cuvantul „Ford” avea o rezonanta umana. Acum, Ford este o marca de masini si atat, precum este Dacia la noi, desi nu a existat niciun industrias pe nume Dacia. Iata cate lucruri fascinante tin de istoria automobilului!

Articol adaugat recent:  6 dotari indispensabile ale masinii pe timp de iarna

Atunci, motorul cu ardere interna pus pe masinile in productie de serie era produs de Karl Benz. Acum „mertanul” este tot o masina, nu mai are legatura cu persoana. Mercedes-Benz este o marca auto.

Wilhelm Maybach inoveaza in 1891 in domeniul automobilistic, astazi Maybach este pentru romani marca de masina pe care o prefera un alt personaj, de data asta din lumea fotbalului.

Cum s-au format acceptiunile moderne despre masini

Motorul in fata devine predominant abia in perioada interbelica. Acum, daca cineva se uita dupa motor in spate, este considerat nebun de-a binelea.

Articol adaugat recent:  Revolutie pe piata auto romaneasca: Primul brand care renunta la motoarele diesel

Jeepul apare in anii ‘40. Acum, off-road ni se pare ceva comun, ca de la sine inteles. In anii ’60-‘70, lumea auto devine din ce in ce mai apropiata fata de ceea ce cunoastem astazi.

Automobilele electrice

Dar schimbarea continua, pentru ca producatorii au inceput din nou sa-si aplece atentia asupra automobilelor electrice, cele inventate pentru prima data acum vreo 150 de ani. Din pacate, n-au prins atunci, dar acum prind fiindca se incearca inlocuirea combustibililor fosili, adica poluanti, cu alte surse nepoluante de alimentare. Mare dreptate avea Victor Hugo cand spunea ca „poti rezista invaziei unei armate, dar nu si unei idei careia i-a sosit timpul”.

 

In Auto

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*