Home Uncategorized • Ce rol are anemia in cadrul insuficientei cardiace?

Ce rol are anemia in cadrul insuficientei cardiace?

 - 
Atunci când inima nu mai poate pompa sânge la fel ca înainte, apare insuficiența cardiacă. Acesta este, de obicei, un fenomen care apare odată cu înaintarea în vârstă, într-o formă mai uşoară sau mai gravă, în funcţie de alţi factori de risc asociaţi, precum hipertensiunea arterială, diabetul, sedentarismul, fumatul sau obezitatea.

Medicii spun că și anemia este un factor de risc important in insuficienta cardiaca. Ea apare atunci când în organism nu există suficient fier, element de care organismul are nevoie pentru a produce hemoglobina, o substanță care se află în globulele roșii și transportă oxigenul de la plămâni la toate organele corpului.

Articol adaugat recent:  Reteta pentru masa de Craciun

”De multe ori, pacienţii care au insuficienţă cardiacă cronică au şi deficit de fier, fie că este sau nu asociat cu anemia, iar acesta contribuie la agravarea bolii, scăderea capacităţii de efort şi scăderea calităţii vieţii”, spune Dr. Ovidiu Chioncel, şeful Secţiei cardiologie I în cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, Bucureşti.

Articol adaugat recent:  Care sunt cele mai periculoase sporturi de iarnă și cum să evităm accidentările

Printre simptomele cele mai întâlnite în cazul insuficienței cardiace se numără starea de oboseală, durerea toracică, tensiunea arterială ridicată şi palpitaţiile. În cazul în care boala are deja o formă avansată, pacientul slăbeşte, îşi pierde apetitul şi poate avea senzaţia de greaţă. Mai mult decât atât, statisticile indică faptul că în cazul a jumătate dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă decesul survine în aproximativ patru ani de la diagnostic.

Articol adaugat recent:  Fluorul - ce este si ce beneficii are asupra cavitatii bucale folosirii lui!

În România sunt aproximativ un milion de pacienţi, iar la nivel mondial, peste 23 milioane de persoane suferă de insuficiență cardiacă, o boală a cărei incidenţă este ridicată, prevalenţa fiind de peste 10% în cazul vârstnicilor.

sursa articol – jurnalul.ro

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*