Home Tehnologie • Cisterna de transport pentru lapte se plimba pe drumul laptelui de la vaca la raft

Cisterna de transport pentru lapte se plimba pe drumul laptelui de la vaca la raft

 - 
cisterna lapte

Drumul pe care laptele il parcurge de la vaca pana la raftul dintr-un magazin este lung si interesant. O parte de drum este facuta de fermier si procesator, o alta parte de procesator si comerciantul final. Cert este ca in prima parte de drum, transferul laptelui de la fermier (de la producator) pana la procesator este asigurata de o cisterna de transport pentru lapte. Ce roluri poarta si care sunt informatiile importante despre ea se poate citi mai jos.

Industria alimentara este una extrem de interesanta, iar partea de productie este poate si mai interesanta. Zootehnia este un domeniu care fascineaza. Fermele dispun de dotari care trebuie sa ajunga intr-un final la normele de calitate ale CE (Comunitatea Europeana). Exista anumite utilaje de zootehnie care impresioneaza prin complexitatea lor; cisterna pentru lapte este una dintre ele.

Articol adaugat recent:  Vrei sa stii care va fi viitorul in materie de iluminare a locuintelor? Becurile cu led sunt raspunsul!

Cisternele de transport pentru lapte: unde se situeaza pe „drumul laptelui”?

Pentru a intelege mai bine ce inseamna o cisterna de transport a laptelui, urmeaza in partea de mai jos anumite „borne” de pe drumul acesta al laptelui, anumite jaloane care marcheaza ceva:

cisterne lapte

  • Aparatele de muls vaci mulg laptele cu rapiditate si de la minim doua vaci simultan
  • Laptele cald se aduna pentru un moment in rezervoarele acestor aparate de muls
  • De la aparatele de muls, laptele rezultat este transferat catre racitoare dedicate
  • Racitoarele actioneaza rapid asupra laptelui si il agita in permanenta in interior
  • De la racitoare, laptele rece ajunge cu rapiditate in cisterne pentru transport
  • Cisternele au izolatie groasa, mentinand laptele la fel de rece pe tot traseul
  • Cisternele de transport lapte, montate pe remorci, sunt duse la destinatie
  • Acestea ajung la procesatori, laptele fiind scos prin pompe de evacuare
  • Procesatorii vor degresa sau vor procesa laptele, poate il vor si ambala
Articol adaugat recent:  3 moduri EFICIENTE in care iti poti proteja telefonul

Structura cisternelor pentru transportul de lapte

cisterne transport lapte

Otelul este folosit pentru a compune corpul cisternei, corp cu capacitati de minim 1000 de litri si maxim 10.000 de litri. In interior sunt 3 compartimente, fiecare detinand din constructie o gura de vizitare. Dupa golire, acestea se curata in mod automat, prin sistemele de spalare atasate. Iar de izolatie nu mai vorbim: spuma poliuretanica de 10 cm! Asa ca laptele va fi transportat la fel de rece precum a fost colectat.

Articol adaugat recent:  3 domenii de activitate care pot face promovarea cu ajutorul tururilor virtuale

Iar daca mai aflam si ca are doua pompe de evacuare a laptelui, pe partea din spate sau pe partea laterala, realizam ca procesatorii (deci, clientii fermei respective) vor fi multumiti de usurinta cu care pot obtine lapte proaspat, de o calitate inalta, usor de scos din cisterna si numai bun de procesat.

De la procesator incolo, pana pe raful magazinului, drumul continua intr-un mod la fel de interesant, insa pe fermieri nu ii mai intereseaza. Fermierii trebuie sa se asigure de o dezvoltare armonioasa a relatiei cu partenerii de afaceri (cu procesatorii). De aceea, dotarea fermei cu o cisterna de transport pentru lapte nu este o decizie indicata, ci logica!

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*