Home Sanatate • Contraceptivele orale combinate: etinilestradiolul si drospirenona

Contraceptivele orale combinate: etinilestradiolul si drospirenona

 - 
contraceptive

Termenul COC (contraceptiv oral combinat) reprezinta combinatia dintre etinilestradiol si progestogenul drospirenona. Efectul contraceptiv al COC se bazeaza pe interactiunea unor factori variati, dintre care cei mai importanti sunt considerati a fi inhibarea ovulatiei si modificarile endometrului.

1. Tratamentul anticonceptional scade riscul unor boli

Unul din efectele pozitive ale pilulei contraceptive, este acela ca scade riscul de cancer uterin si ovarian. Medicii de specialitate au evidentiat faptul ca tratamentul contraceptiv oral reduce riscul aparitiei cancerului ovarian cu 40 pana la 80% chiar dupa primul an de utilizare, prin scaderea ciclurilor ovulatorii, dar si riscul aparitiei cancerului de endometru, cu pana la 50%. Protectia oferita de pilule continua timp de 15 ani sau mai mult si dupa oprirea utilizarii, iar pe masura ce acestea sunt administrate pe perioade mai mari de timp, riscul de cancer ovarian scade. Astfel, analizele realizate de-a lungul anilor indica faptul ca femeile care au folosit contraceptive orale sunt mult mai putin susceptibile in a dezvolta cancer ovarian si endometrial fata de cele care nu au folosit.

2. Anticonceptionalele reduc durerea in timpul ciclului menstrual

Pentru adolescentele mai mari, care inca sufera de sangerari abundente sau crampe, doctorul ginecolog ar putea prescrie pilule/plasturi/injectii cu rol contraceptiv, chiar daca adolescenta nu are nevoie de metode de control a sarcinii. Aceste metode reduc efectele menstruale secundare cum sunt si durerile, deoarece acestea impiedica ovulatia si toate modificarile hormonale ulterioare care pot duce la dureri sau sangerari abundente. Unele adolescente care au probleme in a-si aminti sa ia pastila in fiecare zi, pot opta pentru injectii, care sunt luate o data pe luna. De asemenea, o asistenta va recomanda si suplimente de calciu sau o dieta cu alimente care sunt bogate in calciu.

3. Anticonceptionalele pot avea efecte poztive asupra tenului

De obicei pilulele contraceptive au un efect pozitiv asupra tenului. Pilula cu drospirenona contine un nou hormon sintetic, drospirenona, care are un “efect antiandrogenic”. Prin acest efect, drospirenona blocheaza actiunea naturala a androgenului in corpul tau, de stimulare a secretiei glandelor seboreice ce induce aparitia acneei. O asistenta medicala poate ajuta o adolescenta sa aleaga o pilula potrivita, poate una care sa reduca, de asemenea, acneea. O asistenta va lua in calcul si eventualele efecte secundare, cum ar fi fumatul, combinatie care este deosebit de periculoasa in timp ce se utlizeaza pilulele contraceptive.

4. Anticonceptionalele pot scadea productia de lapte a mamei

Folosite pe perioada alaptarii, hormonii din pilule pot sa scada productia de lapte al mamei, uneori dramatic, de aceea, numerosi medici recomanda utilizarea altor metode anticonceptionale in primele 3 luni dupa nastere pe perioada de alaptare (“Minuni la nastere”, proiect Pro Vita).

5. Anticonceptionalele nu protejeaza organismul impotriva bolilor cu transmitere sexuala

Medicii si cercetatorii in domeniu spun la unison ca anticonceptionalele nu pot sa protejeze de bolile cu transmitere sexuala, doar prezervativul te poate proteja de acestea (sunt dovezi ca nici el nu asigura o protectie de 100%, ba chiar mult sub acest procent), iar eficienta anticonceptionalelor nu este 100%, ci undeva in jurul valorii de 99,7% cu anumite variatii in functie de tipul acestora. Nicio metoda contraceptiva nu iti poate garanta siguranta 100% impotriva sarcinilor nedorite (poate doar abstinenta totala).

6. Anticonceptionalele au efecte secundare

Cateva din efectele secundare pe care le produc anticonceptionalele sunt:

-tromboza venoasa

Cand au aparut primele pilule contraceptive, in anii ’60, tromboza venoasa era un efect secundar cunoscut al pilulelor contraceptive, dar destul de rar. Efectele secundare rare fac si mai importanta cercetarea, in timp, a pilulelor contraceptive. Tromboza venoasa, cunoscuta si sub numele de flebita, desemneaza formarea unui cheag de sange la nivelul venei, ingreunand circulatia sangelui si favorizand aparitia varicelui. Cheagul se poate deplasa, antrenand complicatii, cea mai periculoasa dintre acestea fiind embolia pulmonara.

 -acnee

 -greata

 -balonare

 -dureri de cap

 -sensibilitatea sanilor

 -sangerari intre menstre

 -scaderea libidoului

 -varsaturi

 -tulburari de dispozitie

6. Anticonceptionalele nu sunt recomandate tuturor femeilor

Este bine ca femeile care sunt in urmatoarele situatii sa nu foloseasca anticonceptionale:

– posibila sarcina

– alaptare

– mai putin de 6 saptamani de la nastere

– sangerare vaginala neexplicata

– boala de ficat, fiere sau noduli in ficat in prezent sau trecut

– varsta peste 35 de ani

– fumat

– boala de inima, accident vascular cerebral, probleme de coagulare a sangelui hipertensiune arteriala, diabet zaharat in prezent sau trecut

– cancer la san, sau crestere anormala in dimensiuni a sanilor in prezent sau trecut

– migrena sau semne neurologice de focar (depistate de neurolog)

7. Consumul de anticonceptionale poate scadea fertilitatea

Un voluntar Pentru Viata intrebat fiind la o varsta respectabila, de ce fiica lor maritata de ceva ani, la varsta de 30 de ani, nu putea avea copii, raspunde prin intrebarea: Dar cati ani anterior, fata aceasta a folosit contraceptive, ori alte procedee avortive?

Adevarul este ca anticonceptionalele contin anumiti hormoni sintetici care fac ravagii in organele genitale feminine, se localizeaza in ficat pana la 3-4 ani si e posibil ca pruncul sa sufere de boli sau chiar sa cauzeze infertilitatea la anumite femei.

Dr. Radu Isaila in “Secretii si hormonii sintetici” spune: “Hormonii pe care ii contine un anticonceptional, adica estrogenul sintetic si progesteronul sunt de 50 de ori, iar progesteronul chiar de 1000 de ori mai puternici decat hormonii naturali.” Este de la sine inteles ca excesul de hormoni poate dauna in diferite moduri organismului femeii.

Articol adaugat recent:  Care sunt motivele pentru care barbatii nu ar trebui sa bea mai mult de 2 cafele pe zi!

Pierre Chaunu, medic istoric spune: “Nu exista o contraceptie, un avort si o sterilitate, ci toate formeaza un intreg, una dezvoltandu-se si fiind rezultatul celeilalte. La fel cum DRAGOSTEA, RELATIILE INTIME SI PROCREEREA SUNT UN INTREG”.

8. Anticonceptionalele nu asigura lipsa unei sarcini 100%

“Pilulele folosite astazi au doze hormonale scazute, – dar permit ovulatia si sarcina de 2-3 ori pe an (3-5% rata de esec) – deci exista si posibilitatea sarcinii in perioada folosirii anticonceptionalelor! Uneori copilul moare pentru ca uterul se usuca de la pilule. Nu impiedica conceptia (copilul este format si viu!) ci impiedica legarea lui de pantece- nidarea, aruncandu-l afara, adica avortandu-l!” (“Minuni la nastere”, proiect Pro Vita)

Contraceptivul oral combinat (COC) poate contine etinilestradiol si progestogenul drospirenona in proportie de 0,03 mg/3 mg. La doze terapeutice, drospirenona are proprietati antiandrogenice si antimineralocorticoide slabe. Nu are activitate estrogenica, glucocorticoida si antiglucocorticoida, ceea ce confera drospirenonei un profil farmacologic foarte asemanator hormonului natural, progesteron.
Din studiile clinice exista indicatii privind faptul ca proprietatile antimineralocorticoide slabe ale COC 0,03 mg/3 mg determina un efect antimineralocorticoid slab.
Odata cu utilizarea unei doze mai mari de COC (50 µg etinilestradiol), riscul cancerului endometric si ovarian este redus. Daca aceasta se aplica dozelor scazute de COC, ramane sa fie confirmat.

Drospirenona

Absorbtie

Drospirenona administrata oral este absorbita mai rapid si aproape complet. Concentratiile maxime ale substantei active in ser, de aproape 38 ng/ml, sunt atinse la aproape 1-2 ore dupa o singura administrare. Biodisponibilitatea este de 76 si 85%. Ingestia concomitenta a alimentelor nu are influenta asupra biodisponibilitatii drospirenonei.

Distributie

Dupa administrarea orala, concentratiile plasmatice ale drospirenonei scad, cu un timp de injumatatire plasmatica terminal de 31 de ore. Drospirenona se leaga de albumina serica si nu de SHBG (globulina de legare a hormonilor sexuali) sau de CBG (globulina de legare a cortizolului). Numai 3-5% din concentratia plasmatica totala a substantei active este reprezentata de steroizi liberi. Cresterea SHBG, indusa de etinilestradiol, nu influenteaza legarea drospirenonei de proteinele plasmatice. Volumul mediu aparent de distributie a drospirenonei este 3,7 ± 1,2 l/kg.

Metabolizare
Dupa administrarea orala, drospirenona este metabolizata in proportie mare. In plasma, principalii metaboliti sunt:

 • Forma acida a drospirenonei, obtinuta prin deschiderea inelului lactonei si
 • 4,5-dihidro-drospirenona-3-sulfat. Ambii metaboliti sunt formati fara implicarea sistemului P450.

Drospirenona este metabolizata in mai mica masura de catre citocromul P450 3A4. In vitro a demonstrat capacitatea de inhibare a acestei enzime, a citocromului P450 1A1, citocromului P450 2C9 si citocromului P450 2C19.

Eliminare

Rata clearance-ului metabolic al drospirenonei in ser este de 1,5 ± 0,2 ml/min/kg. Drospirenona este excretata numai in cantitate minima sub forma nemodificata. Metabolitii drospirenonei sunt excretati in materiile fecale si in urina, cu un raport de excretie de aproximativ 1,2 pana la 1,4. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare, in cazul excretiei metabolitilor prin urina si materii fecale, este de aproximativ 40 de ore.

Conditii la starea de echilibru

In timpul ciclului tratamentului, concentratiile plasmatice maxime la starea de echilibru ale drospirenonei in ser de aproximativ 70 ng/ml sunt atinse dupa aproximativ 8 zile de tratament. Concentratiile plasmatice ale drospirenonei au fost cumulate printr-un factor de aproximativ 3, ca o consecinta a raportului dintre timpul terminal de injumatatire plasmatica si intervalul de dozare.

Grupe speciale de pacienti

Efectul insuficientei renale

La femeile cu insuficienta renala usoara (clearance-ul creatininei, Clcr, 50-80 ml/min.), concentratiile plasmatice ale drospirenonei la starea de echilibru au fost comparabile cu cele ale femeilor cu functie renala normala. Concentratiile plasmatice ale drospirenonei au fost in medie cu 37% mai mari la femeile cu insuficienta renala moderata (Clcr 30-50 ml/min.) comparativ cu cele ale femeilor cu functie renala normala. De asemenea, tratamentul cu drospirenona a fost bine tolerat de femeile cu insuficienta renala usoara sau moderata. Tratamentul cu drospirenona nu a demonstrat un efect semnificativ clinic asupra kaliemiei.

Efectul insuficientei hepatice

Intr-un studiu uni-doza, clearance-ul oral (Cl/F) a fost redus cu aproximativ 50% la voluntare cu insuficienta hepatica moderata, comparativ cu cel al voluntarelor cu functie hepatica normala. Scaderea clearance-ului drospirenonei observata la voluntare cu insuficienta hepatica moderata nu determina nicio diferenta aparenta in ceea ce priveste concentratiile plasmatice de potasiu. Chiar si in prezenta diabetului zaharat si tratamentului concomitent cu spironolactona (doi factori care pot predispune pacienta la hiperkaliemie), nu s-a observat o crestere a concentratiilor plasmatice de potasiu peste limita superioara a intervalului valorilor normale.
Se poate concluziona ca drospirenona este bine tolerata de catre pacientele cu insuficienta hepatica moderata (Child-Pugh B).

Grupe etnice
Nu s-au observat diferente semnificative in farmacocinetica drospirenonei sau etinilestradiolului intre femeile japoneze si caucaziene.

Etinilestradiolul

Absorbtie
Etinilestradiolul administrat oral este absorbit rapid si complet.
Dupa administrarea a 30 µg, se ating concentratii plasmatice maxime de 100 pg/ml la 1-2 ore dupa ingerare. Etinilestradiol sufera un efect extensiv la prima trecere, care arata o mare variatie interindividuala. Biodisponibilitatea absoluta este de aproximativ 45%.

Distributie
Etinilestradiolul are un volum aparent de distribuire a 5 L/kg si legarea de proteina plasmatica este de aproximativ 98%. Etinilestradiolul induce sinteza hepatica a GHS. In timpul tratamentului cu 30 µg de etinilestradiol, concentratia plasmatica a GHS descreste de la 70 la aproximativ 350 nmol/L.
Etinilestradiolul trece in cantitati mici in laptele matern (0.02% din doza).

Metabolizare
Etinilestradiolul este metabolizat complet (clearance-ul metabolic plasmatic 5 ml/min/kg).

Articol adaugat recent:  PROTECTIS - Tratamentul sigur si natural al colicilor la sugari

Eliminare
Etinilestradiolul nu este excretat sub forma nemodificata in cantitate semnificativa. Metabolitii etinilestradiolului sunt excretati intr-un raport urina-bila de 4:6. Timpul de injumatatire plasmatica al excretiei metabolitilor este de aproximativ o zi.

Conditii la starea de echilibru
Conditiile starii de echilibru sunt atinse in timpul celei de-a doua jumatati a ciclului de tratament si concentratiile plasmatice de etinilestradiol se cumuleaza cu un factor de aproximativ 1,4 pana la 2,1.

Mod de administrare

Comprimatele trebuie administrate in fiecare zi, la aproximativ aceeasi ora, cu putin lichid daca este necesar in ordinea indicata pe blister. Se ia cate un comprimat pe zi, 21 de zile consecutiv. Fiecare dintre blisterele ulterioare se va incepe dupa 7 zile de pauza. De obicei, in aceasta perioada, apare o sangerare de intrerupere (sangerare menstruala). De regula, aceasta incepe in ziua 2 sau 3 dupa ce a fost luat ultimul comprimat si poate fi prezenta pana la administrarea primului comprimat din urmatorul blister.

 • In cazul in care nu s-a utilizat anterior contraceptie hormonala (in ultima luna), administrarea comprimatelor trebuie initiata in prima zi a ciclului menstrual natural (adica in prima zi a sangerarii menstruale).
 • In cazul in care se trece de la un contraceptiv hormonal combinat (contraceptiv oral combinat – COC, inel vaginal, plasture transdermic)/de la contraceptive combinate la contraceptia orala (COC), femeia trebuie sa inceapa administrarea COC 0,03 mg/3 mg in prima zi dupa intervalul liber al metodei contraceptive orale combinate anterioare (intervalul fara comprimate sau intervalul cu placebo). In cazul in care femeia a utilizat inel vaginal sau plasture transdermic, administrarea trebuie `nceputa cu utilizarea COC 0,03 mg/3 mg, de preferat in ziua indepartarii acestora, dar nu mai tarziu de data cand ar fi trebuit sa se efectueze urmatoarea aplicare.
 • In cazul in care se trece de la o metoda contraceptiva numai cu progestativ (comprimat care contine numai progestativ, injectie, implant) sau de la un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestativ. Femeia poate sa treaca oricand de la administrarea unui comprimat care contine numai progestativ (de la un implant sau un DIU in ziua in care acesta este indepartat sau de la administrarea unei forme injectabile in ziua in care este programata urmatoarea injectie), dar, in toate aceste cazuri, se recomanda utilizarea unor metode suplimentare de contraceptie in primele 7 zile de la inceperea administrarii comprimatului.
 • Dupa un avort in primul trimestru de sarcina, femeia poate incepe administrarea COC 0,03 mg/3 mg imediat. In acest caz, nu mai trebuie sa utilizeze metode contraceptive suplimentare.
 • Dupa nastere sau un avort in al doilea trimestru de sarcina, se recomanda pacientelor sa inceapa administrarea din ziua a 21-a pana in a 28-a de la nastere sau de la un avort in trimestrul al doilea de sarcina. Cand se incepe administrarea mai tarziu, pacientelor trebuie sa li se recomande utilizarea suplimentara a unei metode tip bariera in primele 7 zile. Cu toate acestea, daca a avut loc un contact sexual, trebuie exclusa prezenta unei sarcini inainte de a incepe tratamentul actual cu comprimate contraceptive orale combinate sau femeia trebuie sa astepte primul ciclu menstrual.

Abordarea terapeutica in cazul omiterii administrarii contraceptivelor orale
Urmatoarele sugestii se refera numai la comprimatele active omise (randurile 1-3 de pe blister).

 • Daca au trecut mai putin de 12 ore de cand trebuia administrat comprimatul, protectia contraceptiva nu este redusa. Femeia trebuie sa ia comprimatul de indata ce isi aduce aminte, iar urmatoarele comprimate trebuie administrate la ora obisnuita.
 • Daca au trecut mai mult de 12 ore de cand trebuia administrat comprimatul, protectia contraceptiva poate fi redusa. Abordarea terapeutica in cazul comprimatelor omise se poate baza pe urmatoarele doua reguli de baza:

1.    Administrarea comprimatului filmat nu trebuie intrerupta niciodata pentru mai mult de 7 zile consecutive;
2.    Pentru a realiza supresia adecvata a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian, sunt necesare 7 zile de administrare neintrerupta a comprimatelor.

In concordanta cu aceste recomandari, in practica zilnica se recomanda urmatoarele masuri:

 • Saptamana 1

Utilizatoarea trebuie sa ia ultimul comprimat filmat omis imediat ce isi aduce aminte, chiar daca aceasta implica administrarea a doua comprimate filmate in acelasi timp. Ulterior, va continua administrarea comprimatelor filmate la ora obisnuita. In plus, in urmatoarele 7 zile, trebuie utilizata o metoda contraceptiva tip bariera, cum este prezervativul. Daca in cele 7 zile precedente a avut loc un contact sexual, trebuie luata in considerare posibilitatea unei sarcini. Riscul de sarcina este cu atat mai mare cu cat s-au omis mai multe comprimate, si cu cat omiterea este mai aproape de perioada in care se administreaza comprimate placebo.

 • Saptamana 2

Utilizatoarea trebuie sa ia ultimul comprimat filmat omis, chiar daca aceasta implica administrarea a doua comprimate filmate in acelasi timp. Ulterior, va continua administrarea comprimatelor filmate la ora obisnuita. Presupunand ca femeia a luat comprimatele in mod corect in primele 7 zile care preced primul comprimat omis, nu este necesara utilizarea unor metode contraceptive suplimentare. Cu toate acestea, daca a omis mai mult de un comprimat, pacienta trebuie sfatuita sa utilizeze metode suplimentare de contraceptie timp de 7 zile.

 • Saptamana 3

In aceasta perioada, riscul ca protectia contraceptiva sa fie incompleta este foarte mare, deoarece perioada este foarte apropiata de intervalul fara medicament (cele 7 zile de dupa terminarea unui blister). Cu toate acestea, prin ajustarea schemei de administrare a comprimatelor, reducerea protectiei contraceptive poate fi inca prevenita. In cazul in care pacienta urmeaza una din cele doua proceduri prezentate mai jos, nu se impun masuri contraceptive suplimentare, conditia fiind ca in cele 7 zile care au precedat doza omisa, femeia sa fi luat corect toate comprimatele. Daca nu este cazul, femeia trebuie sa urmeze prima dintre aceste doua optiuni si, de asemenea, sa utilizeze metode suplimentare de contraceptie pentru urmatoarele 7 zile.
1.    Utilizatoarea trebuie sa ia ultimul comprimat filmat omis imediat ce isi aduce aminte, chiar daca aceasta implica administrarea a doua comprimate filmate in acelasi timp. Dupa aceea, se va continua administrarea comprimatelor filmate la ora obisnuita. Administrarea urmatorului blister se va incepe imediat ce a fost terminat cel curent, adica fara nicio pauza intre blistere. Este putin probabil ca femeia sa prezinte o sangerare de intrerupere inainte de terminarea comprimatelor active din al doilea ambalaj, dar poate prezenta pete sau sangerari intermenstruale neregulate in zilele de administrare a comprimatelor.
2.    De asemenea, femeia poate fi sfatuita sa intrerupa administrarea comprimatelor din blisterul curent. Va pastra un interval de 7 zile fara medicament (incluzand in acest interval ziua in care s-a omis administrarea comprimatului filmat), dupa care se continua cu un nou blister. Daca au fost omise mai multe comprimate filmate din blisterul curent si nu apare sangerarea de intrerupere in intervalul fara medicament, nu poate fi exclusa prezenta unei sarcini. Daca femeia a omis sa ia comprimate si nu a prezentat sangerare de intrerupere in timpul perioadei de administrare a comprimatelor placebo, trebuie luata in considerare posibilitatea unei sarcini.

Articol adaugat recent:  Samponul KETODAR pentru un par frumos

Contraceptivele orale combinate (COC) nu trebuie administrate in prezenta niciuneia dintre conditiile prezentate mai jos. In cazul in care oricare dintre aceste tulburari apare pentru prima data in timpul utilizarii contraceptivelor orale combinate, medicamentul trebuie intrerupt imediat.

 • Tromboza venoasa prezenta sau in antecedente (tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara).
 • Tromboza arteriala prezenta sau in antecedente (infarct miocardic) sau tulburari prodromale (de exemplu, angina pectorala sau atac ischemic tranzitoriu).
 • Accident vascular cerebral prezent sau in antecedente.
 • Prezenta unui/unor factor/i de risc pentru tromboza arteriala, sever(i) sau multiplu/i: diabet zaharat si complicatii vasculare, hipertensiune arteriala severa, dislipoproteinemie severa.
 • Predispozitie ereditara sau dobandita pentru tromboza venoasa sau arteriala, cum sunt: rezistenta la PCA (proteina C activata), deficit de antitrombina III, deficit de proteina C, deficit de proteina S, hiperhomocisteinemie si prezenta de anticorpi antifosfolipidici (anticorpi anticardiolipinici, anticoagulant lupic).
 • Pancreatita sau antecedente de acest tip, daca se asociaza cu hipertrigliceridemie severa.
 • Boala hepatica severa prezenta sau in antecedente, atata timp cat testele functiei hepatice nu au revenit la valori normale.
 • Insuficienta renala severa sau insuficienta renala acuta.
 • Tumori hepatice (benigne sau maligne) prezente sau in antecedente.
 • Tumori maligne diagnosticate sau suspectate, dependente de hormoni sexuali (de exemplu, tumori ale organelor genitale sau ale sanilor).
 • Sangerari vaginale de etiologie necunoscuta.
 • Antecedente de migrena cu simptome neurologice focale.
 • Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii din comprimatele filmate COC 0,03 mg/3 mg.

Contraindicatii

Administrarea COC 0,03 mg/3 mg nu este indicata in timpul sarcinii.

Daca sarcina apare in timpul tratamentului cu COC 0,03 mg/3 mg, administrarea acestuia trebuie intrerupta imediat. Studii epidemiologice extinse nu au evidentiat niciun risc crescut de malformatii la copiii nascuti din mame care au utilizat contraceptive orale combinate inaintea sarcinii, si niciun efect teratogen in cazul in care contraceptivele orale combinate au fost administrate in mod inadecvat in timpul sarcinii. Nu au fost realizate astfel de studii utilizand COC 0,03 mg/3 mg.

Studiile pe animale au demonstrat reactii adverse in timpul sarcinii si alaptarii. Pe baza acestor date obtinute la animale, reactiile adverse provocate de actiunea hormonala a compusilor activi nu pot fi excluse. Cu toate acestea, experienta generala legata de contraceptivele orale combinate utilizate in timpul sarcinii nu a furnizat dovezi privind reactiile adverse prezente la om.

Datele disponibile privind folosirea COC 0,03 mg/3 mg in timpul sarcinii sunt prea limitate pentru a permite stabilirea unor concluzii cu privire la efectele negative ale COC 0,03 mg/3 mg asupra sarcinii, sanatatii fatului sau nou-nascutului. Pana in prezent nu sunt disponibile date epidemiologice relevante.

Alaptarea poate fi influentata de contraceptivele orale combinate, deoarece pot scadea cantitatea si pot modifica compozitia laptelui matern. In consecinta, in general, utilizarea contraceptivelor orale combinate nu trebuie recomandata pana cand mama care alapteaza a intarcat complet copilul. In timpul folosirii contraceptivelor orale combinate, cantitati mici de steroizi contraceptivi si/sau metabolitii acestora pot fi excretati in laptele matern. Aceste cantitati pot afecta copilul.

Reactii adverse care pot aparea pe parcursul administrarii COC 0,03 mg/3 mg

 • Tulburari ale sistemului imunitar: rar – astm bronsic.
 • Tulburari endocrine: frecvent – tulburari menstruale, sangerare intermenstruala, dureri la nivelul sanului; rar – secretii mamare.
 • Tulburari ale sistemului nervos: frecvent – cefalee, dispozitie depresiva; mai putin frecvent – modificari ale libidoului.
 • Tulburari acustice si vestibulare: rar – hipoacuzie.
 • Tulburari vasculare: frecvent – migrene; mai putin frecvent – hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala; rar – tromboembolism.
 • Tulburari gastrointestinale: frecvent – greata; mai putin frecvent –varsaturi.
 • Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: mai putin frecvent – acnee, eczema, prurit.
 • Tulburari ale aparatului genital si sanului: frecvent – leucoree, moniliaza vaginala; mai putin frecvent – vaginita.
 • Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: mai putin frecvent – retentie de fluide, modificari ale greutatii corporale.

Surse:

Contraceptivele orale combinate: etinilestradiolul si drospirenona

http://www.qbebe.ro/sarcina/conceptia,_fertilitatea/8_lucruri_despre_anticonceptionale_pe_care_trebuie_sa_le_stii

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*