Home Sanatate • Corticosteroizii topici – ce sunt si cand se recomanda

Corticosteroizii topici – ce sunt si cand se recomanda

 - 
Corticosteroizii topici

Cortizonul a fost izolat in 1934 de Kendall (in SUA) si Reichtein (in Elvetia), din zona corticala a glandei suprarenale. Philip Showalter Hench, cel care a demonstrat in 1949 efectul terapeutic marcat al cortizonului in poliartrita reumatoida, a fost gratificat cu premiul Nobel (1950) pentru descoperirea sa. A urmat etapa sintezei glucocorticosteroizilor, cu utilizare mai ales in dermatologie, unde satisfactia terapeutica este mare in diferite afectiuni inflamatorii.

Prednisonul, preparat de referinta in administrarea orala, nu este activ in administrarea locala. Prin adaugarea unei catene fluorinate la molecula de baza, corticosteroizii devin mai eficienti in aplicarea locala. Din pacate, prezenta catenei fluorinate creste riscul de aparitie a efectelor adverse.
Corticosteroizii topici sunt grupati in functie de intensitatea actiunii terapeutice (potenta), fiind folosite doua astfel de clasificari.
Clasificarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) imparte corticoizii topici in 4 grupe, subdivizate in sapte clase, clasa I cuprinzand compusii cu potenta maxima, iar clasa VII pe cei cu potenta minima.
Potenta depinde atat de substanta activa, cat si de galenica (ordinea crescatoare a potentei: lotiune→crema→unguent) si de modul de aplicare (cu/fara pansament ocluziv).
Dermatocorticoizii se pot gasi ca atare sau in combinatii cu antiseptice, antibiotice, antimicotice, agenti keratolitici etc.
Aplicarea corticoizilor poate duce la aparitia unor reactii secundare locale serioase, mai ales cand nu sunt corect utilizati. Uneori, ei sunt recomandati cu prea mare usurinta. De aceea, este cu atat mai important sa stim care sunt pericolele folosirii lor.

Efecte secundare
Efectele secundare ale corticoterapiei topice includ:

  • Senzatia de arsura, prurit, uscaciune;
  • Dermatita de contact la dermatocorticoizi (sau la excipienti);
  • Miliaria (alergie cauzata de caldura), foliculita, atrofia dermo-epidermica (pielea atrofica este mai subtire, mai fragila, transparenta, lucioasa, hipopigmentata), teleangiectaziile, purpura, vergeturile (mai ales in aplicarea sub pansament ocluziv);
  • Dermatita periorala;
  • Acneea rozacee-like;
  • Leziunile acneiforme;
  • Hipertricoza;
  • Hipopigmentarea zonei.

Aceste efecte pot fi permanente si, atunci cand apar la nivel facial, pot fi o sursa de stres sever pentru pacient.
Anumite zone prezinta un risc crescut de atrofie, printre acestea numarandu-se zonele intertriginoase (zonele inghinale, axilele, gatul, plica interfesiera etc.) si fata.
Un alt posibil efect nedorit consta in mascarea unor procese infectioase sau favorizarea raspandirii lor, atunci cand sunt administrate in prezenta unor infectii virale active (atentie la leziunile de Herpes simplex, HPV sau Molluscum contagiosum), bacteriene, fungice (tratamentul inadecvat al dermatofitilor cu corticoizi poate determina o ameliorare temporara, ducand la aparitia tineei incognito) sau parazitare.
Fenomenul de rebound la intreruperea corticoterapiei topice a fost observat mai ales in cazurile de psoriazis tratat cu agenti potenti/superpotenti, unde oprirea administrarii a fost urmata de eruptia generalizata de psoriazis pustulos sever.
In afara efectelor secundare locale descrise, corticosteroizii topici pot determina reactii adverse sistemice identice cu ale corticoizilor cu administrare orala, mai ales in cazul copiilor, dar si in cazul aplicarilor pe suprafete mari de piele denudata.

Articol adaugat recent:  Contraceptivele orale combinate: etinilestradiolul si drospirenona

Ideal ar fi ca medicul sau farmacistul sa recomande pacientului exact cantitatea de corticoid topic necesara pentru tratamentul afectiunii imediate, astfel evitand riscul acumularii de creme si unguente cu corticoizi in „dulapiorul cu medicamente” pe care pacientii pot fi tentati apoi sa le foloseasca nejudicios, pentru alte probleme dermatologice sau in cantitati neadecvate.
Pacientul caruia i s-a recomandat un dermatocorticoid, mai ales daca acesta are o potenta mare/foarte mare, trebuie monitorizat, deoarece ajustarea adecvata a dozelor si frecventei aplicatiilor sau trecerea pe un preparat cu potenta mai mica pot limita potentialele efecte nedorite.

Unele situatii pot ridica probleme deosebite: dermatite care sunt localizate in zonele de risc mentionate si care nu raspund la aplicarea dermatocorticoizilor cu potenta mica sau patologie pediatrica. In acest caz putem opta pentru un dermatocorticoid cu potenta medie de tip nonfluorinat, de exemplu hidrocortizon valerat 0,2%. Daca totusi este necesar un corticoid mai puternic, furoatul de mometazona 0,1% este indicat, fiind un dermatocorticoid potent non-fluorinat. Folosirea corticosteroizilor non-fluorinati reduce probabilitatea aparitiei efectelor adverse, insa precautia este in continuare necesara.

Corticosteroizii superpotenti ar trebui folositi cu maxima prudenta numai pentru leziuni limitate la mai putin de 10% din suprafata corpului, nu in zonele de risc mentionate, in cure scurte de maximum 2-3 saptamani, numai la adulti. Dupa depasirea fazei acute se recomanda trecerea la un tratament de intretinere cu un compus cu potenta mai mica.

Articol adaugat recent:  Riscurile fumatului in timpul sarcinii

Corticosteroizii potenti, de obicei fluorinati, ar trebui de asemenea recomandati pe suprafete corporale mici, cu evitarea administrarii la copii sau in zonele cu risc crescut. Ei pot fi insa folositi un timp mai indelungat, comparativ cu agentii superpotenti, fiind indicati in terapia de intretinere a afectiunilor inflamatorii cutanate severe, localizate.

Corticosteroizii topici cu potenta medie de tip fluorinat sunt folositi pentru tinerea sub control a dermatozelor inflamatorii severe diseminate sau pentru tratamentul afectiunilor mai putin severe si localizate. Corticosteroizii topici cu potenta medie de tip nonfluorinat pot fi administrati in dermatozele severe de la nivel facial, inghinal, axilar sau interfesier, ori la copii.

Corticosteroizii topici cu potenta redusa de tip fluorinat sunt administrati in dermatozele inflamatorii extinse moderat severe. Cei de tip non-fluorinati pot fi administrati in siguranta in zonele cu risc sau la copii.

Cel mai slab dermatocorticoid care isi mentine totusi eficienta clinica este hidrocortizonul 1%, concentratie care se gaseste in produsele de tip OTC.
Pentru dermatozele inflamatorii in care xeroza nu este un factor major (exemplu dermatita de contact), pot fi indicate cremele. Pentru dermatozele cu exces de sebum (exemplu dermatita seboreica) sau dermatitele scalpului, solutiile sunt cea mai buna optiune.

Ocazional, administrarea intralezionala poate fi necesara (cheloide, alopecia areata etc.).
Desi pot avea efecte secundare severe, sa nu uitam ca, atunci cand sunt corect prescrisi si aplicati, dermatocorticoizii prezinta beneficii considerabile. Nu trebuie nici sa cadem dintr-o extrema in alta, trecand de la prescriere excesiva la „steroidofobie”, privand astfel pacientii cu dermatoze severe cortico-necesitante de tratamentul eficient.

Corticosteroizi topici sunt medicamentelor corticosteroide combinate într-o formulare pentru utilizare topică, unde sunt aplicate direct pe piele în loc de luat pe cale orală. Un medic le poate prescrie pentru tratamentul afecțiunilor cutanate, dureri și inflamații. Majoritatea farmaciilor stoc o gama de ele în produsele prescrise, iar acesta este, de asemenea, posibil să se cumpere corticosteroizi topici foarte blânde, fără a fi nevoie de o rețetă. Medicamente steroizi creste nivelurile de compuși organismul produce în mod normal în glanda suprarenală sa. Ele reduc inflamatia si au tendinta de a suprima sistemul imunitar, astfel că nu reacționează la fel de puternic la prezența unei infecții sau iritații. Aceste medicamente pot fi periculoase pe termen lung, deoarece acestea perturba nivelul hormonilor și provoca reacții adverse grave. Medicii sunt de obicei atent cu privire la prescrierea de steroizi, pentru că vor să limiteze riscurile la pacientii lor. În cazul corticosteroizi topici, doza poate fi foarte scăzută, deoarece pacientul se aplică de droguri direct la zona de interes. De droguri, de asemenea, ocolește tractul digestiv, si, astfel, este mai puțin probabil să provoace efecte secundare sistemice, deoarece nu trece prin rinichi și ficat. Acest lucru face corticosteroizi topici mult mai sigure pentru a fi utilizate decât medicamente pe cale orala sau injectabile, și poate fi posibil să le folosească mai mult decât alte medicamente, deoarece efectul cumulativ va construi încet-a lungul timpului.

Articol adaugat recent:  Cum sa te detoxifiezi in doar 24 de ore!

Aceste medicamente nu sunt lipsit de riscuri. Unii pacienti pot prezenta mai inflamatie si iritatie dupa folosirea corticosteroizii topici, și poate dezvolta erupții cutanate și alte probleme. Subțierea pielii este de asemenea o problemă documentat cu multe medicamente, în special dacă pacientul le folosește pentru o lungă perioadă de timp, iar acest lucru poate crește riscul de ulcerație și infecție. Pacientii pe corticosteroizi topici pot experimenta, de asemenea, depresie imunitar si nu poate fi la fel de capabil sa lupte impotriva infectiilor. Instrucțiunile de utilizare a corticosteroizilor topici sunt de obicei standardizate. Medicamentul poate veni într-o cremă, unguent, gel sau, iar utilizatorul va trebui să o aplice pentru a curăța, pielea uscata. Unele medicamente au aplicatoare care pot fi folosite pentru a frotiu un strat uniform de medicamente pe zona afectată. Medicamente trebuie să li se permită să absoarbă complet, iar utilizatorii ar trebui să se spele pe mâini după aplicarea corticosteroizi topici lor pentru a limita absorbția prin degete. Medicamente trebuie să fie păstrate într-un loc răcoros, uscat, ferit de alți membri ai gospodăriei. Medicamente decolorate sau urât mirositoare trebuie aruncate.

Surse: https://www.revistagalenus.ro/farmacoterapie/item/594-prescrierea-corticosteroizilor-topici-riscuri-si-beneficii.html

Alte Informatii

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*