Home Utile • De Dragobete, iubim romaneste!

De Dragobete, iubim romaneste!

 - 
tineri dragobete 2018

Dragobetele, omologul autohton al Sfantului Valentin, a venit sa ureze la multi ani tuturor indragostitilor. Aceasta sarbatoare, asteptata cu mare entuziasm de tinerii indragostiti, anunta venirea primaverii si este asociata cu numeroase obiceiuri.

Conform traditiei, in Vrancea, fetele si baietii se imbraca in haine de sarbatoare si pornesc in cautarea primelor flori de primavara. Tot acum, se aleg perechile de indragostiti pentru un an intreg.

Dragobetele este o sarbatoare cu radacini slave de rit vechi celebrata in unele locuri din Romania pe 24 (Glovo-Obretania) sau pe 28 februarie, 1, 3 si 25 martie. Sarbatoarea de Dragobete este considerata echivalentul sarbatorii Valentine’s Day, sau ziua Sfantului Valentin, sarbatoare a iubirii. Etimologia cuvantului a fost dezbatuta de numerosi etnologi si filologi, propunandu-se variate explicatii pentru originea sa. Dragobetele este o sarbatoare cu o traditie relativ noua, avand o vechime in jurul a 170-180 de ani de la patrunderea ei in teritoriile romanesti si pastrate cu precadere in sud-vestul Romaniei.

Articol adaugat recent:  Efecte bizare ale stresului asupra organismului. Incredibil ce patesti!

In aceasta zi, oamenii mai in varsta trebuiau sa aiba grija de toate animalele din ograda, dar si de pasarile cerului. Nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor. Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase intreg anul. Fetele mari strangeau de cu seara ultimele ramasite de zapada, numita zapada zanelor, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descantece de dragoste.

Articol adaugat recent:  Ce sa faci daca firul de par se despica

Exista o serie de obiceiuri in zona rurala legate de aceasta sarbatoare. Barbatii nu trebuie sa le supere pe femei, sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine in tot anul. Tinerii considera ca in aceasta zi trebuie sa glumeasca si sa respecte sarbatoarea pentru a fi indragostiti tot anul. Iar daca in aceasta zi nu se va fi intalnit fata cu vreun baiat, se crede ca tot anul nu va fi iubita de nici un reprezentat al sexului opus.

Articol adaugat recent:  Cadoul perfect este un buchet de miniroze

In aceasta zi, nu se coase si nu se lucreaza la camp si se face curatenie generala in casa, pentru ca tot ce urmeaza sa fie cu spor.

Timpul.md

In Utile

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*