Home Uncategorized • Despre nodulii tiroidieni si cauzele de la care acestia apar

Despre nodulii tiroidieni si cauzele de la care acestia apar

 - 

Termenul de ,,nodul tiroidian” se refera la orice crestere anormala, care determina aparitia unui nodul in glanda tiroida. Glanda tiroida este localizata in partea antero-inferioara a gatului, sub marul lui Adam. Glanda are forma unui fluture si se infasoara in jurul traheei. Cele doua aripi, sau cei doi lobi, de pe fiecare parte a traheei sunt uniti printr-o formatiune numita istm, care trece peste partea din fata a traheei.

Nodulii tiroidieni pot aparea in orice parte a glandei, putandu-se palpa cu usurinta, pe masura ce altii pot fi ascunsi adanc in tesutul glandular, fiind foarte greu de simtit la palpare.

Articol adaugat recent:  Ce spune noul Cod Rutier despre scaunele auto de copii?

Cauza nodulilor tiroidieni

Nodulii tiroidieni pot fi simpli sau multipli. O glanda tiroida care contine noduli multipli poarta numele de gusa multinodulara. Daca nodulul este umplut cu lichid sau sange, este numit chist tiroidian. Glanda tiroida extrage iodul din mancarea pe care o consumam si o foloseste pentru a ,,fabrica” doi hormoni principali: tiroxina (T4) si tirotonina (T3). Acesti hormoni mentin rata la care corpul tau foloseste grasimile si carbohidratii, ajuta la controlarea temperaturii corpului, iti influenteaza ritmul cardiac si ajuta la reglarea productiei de proteine.

Articol adaugat recent:  Micutul tau s-a nascut deja? Afla ca ai putea sa alegi intre un landou si carucior!

Nu se cunosc cauzele determinante ale nodulilor tiroidieni, dar urmatorii factori sunt frecvent implicati: lipsa iodului in dieta, boala Hashimoto – o afectiune autoimuna care cauzeaza inflamatia cronica si hipotiroidism, un defect genetic al receptorilor care elibereaza hormoni tiroidieni stimulatori (TSH), expunerea la radiatii la nivelul capului sau gatului in copilarie.
Semnele si simptomele nodulilor tiroidieni

Marea majoritate a nodulilor tiroidieni nu cauzeaza simptome. Totusi, daca celulele din noduli functioneaza si produc hormoni tiroidieni proprii, nodulul poate produce semne si simptome sau prea multi hormoni tiroidieni, determinand hipertiroidism .

Articol adaugat recent:  Trecerea anilor schimba potenţa bărbaţilor. Aici intervine Naturalis Potent Forte

Un numar scazut de pacienti acuza durere la locul nodulului care iradiaza la nivelul fetei si in urechi. Daca nodulul este foarte mare, poate face compresie pe esofag sau trahee, cauzand dificultate la inghitire si la respiratie. In situatii mai rare, pacientul se poate plange de raguseala sau vorbire cu dificultate, datorate compresiunii laringelui (cutia vocii).

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*