Home Tehnologie • Google Chrome incepe sa penalizeze site-urile cu securitate scazuta

Google Chrome incepe sa penalizeze site-urile cu securitate scazuta

 - 
penalizare google

Timp de cateva decenii, adresele web au fost precedate de HTTP, dar Google Chrome va penaliza site-urile care nu sunt precedate de HTTPS.

La prima vedere, diferenta dintre HTTP si HTTPS este de un singur caracter. In practica insa, tranzitia globala la https se reflecta intr-un internet mai sigur pentru toata lumea. ”Hypertext transfer protocol secure” faciliteaza criptarea tuturor informatiilor care pleaca dinspre computerul tau catre internet. Astfel, nimeni dintr-o retea locala nu-ti poate afla datele de autentificare pe Gmail, de exemplu.

Google a incurajat de cativa ani adoptarea standardului HTTPS pentru site-uri si a sporit pozitia printre rezultatele la cautari a paginilor web care au trecut la noul protocol de criptare a datelor. A sosit timpul ca Google Chrome sa penalizeze toate celelalte website-uri care sunt in continuare nesecurizate.

Articol adaugat recent:  Monitoarele led si LCD - Cum il alegi pe cel potrivit tie!

Google a inceput sa favorizeze site-urile cu HTTPS in 2015. Intre timp, majoritatea paginilor pe care le vizitezi in mod regulat sunt protejate cu acest algoritm. Inca de acum un an, daca intrai in Chrome pe o pagina HTTP care te invita sa tastezi o parola sau sa-ti tastezi datele de card, erai notificat in privinta faptului ca respectivul transfer de date catre serverul din spatele site-ului pe care te afli nu este securizat.

Articol adaugat recent:  Lumea este de acord cu omniprezenta camerelor de supraveghere de exterior

Daca in ianuarie 2017 notificarile erau asociate in Google Chrome doar site-urilor care te obligau sa tastezi date sensibile, in 2018 se va extinde la toate site-urile care folosesc in continuare HTTP. Respectivul mecanism de avertisment va aparea in Chrome 68 ce urmeaza sa fie lansat in curand.

Partea buna este ca acele notificari vor functiona ca o incurajare adusa celor care au amanat tranzitia la pagini web mai sigure. Pe de alta parte, oricum exista statici optimiste vizavi de ce s-a intamplat online pana la aceasta ora.

Articol adaugat recent:  Dilema parintilor. Cand sa ii cumperi copilului tau un smartphone: „Este ca si cand ti-ai invata copilul sa foloseasca droguri, dar in mod echilibrat”

Conform celor de la Google, 68% din intregul trafic realizat de Chrome pe Android si Windows este criptat. Mai mult decat atat, 78% din traficul de pe Chrome OS si Mac s-a bucurat de acelasi beneficiu. In final 81% dintre primele 100 de site-uri de pe internet folosesc implicit prefixul HTTPS.

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*