Home Sanatate • Gulerele cervicale va ajuta in cazul fracturilor la gat

Gulerele cervicale va ajuta in cazul fracturilor la gat

 - 

Fracturile sunt leziunile oaselor rezultate in urma unui traumatism, cand se intrerupe continuitatea osoasa. Sunt cele mai frecvente tipuri de leziuni aparute in cazul accidentelor soldate cu politraumatisme.

In functie de traiectul de fractura la nivelul osului, fracturile sunt: transversale, oblice, longitudinale, in spirala sau cominutive (cand rezulta mai multe fragmente osoase).

In functie lezarea sau nu a tesuturilor moi adiacente, fracturile pot fi:
– fracturi deschise: cand la locul fracturii exista si o plaga
– fracturi inchise: cand tegumentele adiacente sunt intacte.

In functie de raportul fragmentelor osoase dupa fractura, acestea pot fi:
– fara deplasare: cand capetele osoase rezultate in urma fracturii raman in contact
– cu deplasare: cand capetele osoase rezultate se deplaseaza.

Fracturile fara deplasare pot deveni fracturi cu deplasare, daca nu se iau masuri corespunzatoare de imobilizare a zonei de fractura. In cazul fracturilor cu deplasare, exista pericolul lezarii de catre fragmentele osoase a partilor moi, putand produce leziuni grave prin lezarea unor nervi sau vase sangvine mari, cu riscul unor hemoragii masive.

Semnele si simptomele unei fracturi sunt:

– durere vie, accentuata de miscare
– impotenta functionala aparuta imediat dupa traumatism
– deformarea regiunii
– mobilitate osoasa anormala
– modificari locale: tumefactie (creste in volum), eritem (roseata), caldura locala.

Primul ajutor

– identificarea si oprirea hemoragiei
– toaleta si pansamentul plagii, in cazul fracturilor deschise
– imobilizarea provizorie a fracturilor: pentru a limita deplasarea fragmentelor osoase si aparitia unor leziuni suplimentare (lezare de vase sangvine si nervi), zona de fractura cuprinzand articulatia de deasupra si cea de sub fractura, va fi imobilizata cu atele speciale. In lipsa atelelor standard se pot improviza din scanduri, crengi, coaja de copac, coperte de carte, suluri de ziare, paturi facute sul sau alte suprafete dure, care vor fi in prealabil infasate in bandaje de tifon pentru a preveni lezarea partilor moi. Pentru membrul inferior se poate folosi membrul opus ca si atela iar pentru membrul superior se poate folosi trunchiul ca si atela. Extremitatile membrelor se vor lasa neacoperite pentru a se putea observa din timp modificarile (paloare, cianoza) care ar putea semnala o imobilizare incorecta care poate stanjeni circulatia.

Articol adaugat recent:  Pro si prebiotice - folosirea Innergy Bifido Baby

Dupa imobilizare se va transporta victima la spital.

De retinut!

NU se va incerca reducerea fracturii (repunerea in pozitie normala a fragmentelor osoase) in cazul fracturilor cu deplasare: aceasta ar putea provoca leziuni suplimentare, vasculare sau nervoase.

Se va limita la minim manevrarea zonei cu fractura inainte de imobilizare: daca este nevoie de scoaterea hainelor acestea se vor taia.

Imobilizarea fracturilor membrelor

In principiu, fracturile membrului superior se imobilizeaza fixand intreg membrul de torace, cu cotul indoit la 90 de grade, folosind o bucata de panza, de forma triunghiulara sau o esarfa petrecuta in jurul gatului:

– fractura bratului: se fixeaxa bratul intre 2 atele aplicate pe fetele lui, externa si interna
– fractura a antebratului: fie se fixeaza cu 2 atele aplicate pe fetele mediala si laterala a antebratului fie se foloseste o atela pe care se aseaza antebratul si degetele mainii (care se fixeaza de la nivelul degetelor pina la articulatia cotului); in lipsa a atelei, antebratul se imobilizeaza, fixandu-se cu fasa membrul superior lipit de corp, cu articulatia cotului in unghi drept si cu degetele spre abdomen; o alta posibiltate este atarnarea membrului superior intr-o bucata de material de forma triunghiulara (cornisor), cu articulatia cotului flectat in unghi drept
– fractura degetelor sau oaselor manii: mina se fixeaza pe o atela, membrul superior fiind flectat in articulatia cotului sub unghi drept si mentinut in aceasta pozitie cu ajutorul unei fase sau prin atarnarea intr-o panza triunghiulara.

Articol adaugat recent:  Diferente intre rubeola, rujeola si varicela la copii

Fracturile membrului inferior se imobilizeaza cel mai simplu, prinzand intreg membrul intre 2 atele lungi:

– fractura oaselor bazinului – victima va fi culcata si fixata pe o pe o suprafata dura (scandura), cu o patura facuta sul sub genunchi si picioarele usor indepartate
– fracturile femurului: se folosesc 2 atele, cea de pe partea laterala trebuind sa fie mai lunga, pana la nivelul taliei sau chiar pana in axila (subbrat), fixandu-se cu fase sau curele de trunchi, astfel incat sa se asigure o imobilizare completa a membrului inferior afectat.
– fractura a gambei (sub genunchi): se folosesc 2 atele lungi care se fixeaza lateral si medial, de la laba piciorului pana in partea superioara a femurului
– fractura a oaselor labei piciorului: se folosesc 3 atele, una sub talpa si 2 de o parte si de alta a gambei, care se fixeaza cu tifon pentru a imobiliza talpa in pozitie normala (unghi de 90 de gradeintre gamba si talpa).
– fracturile degetelor piciorului, se imobilizeaza legand degetul accidentat de un deget vecin sanatos.

Articol adaugat recent:  Locobase si pielea ta va fi la fel ca inainte!

Fracturile coloanei vertebrale

Coloana vertebrala este formata din suprapunerea si articularea unor oase, numite vertebre: vertebrele cervicale, toracale, lombare, sacrale si coccigiene, care formeaza asfel un canal prin care trece maduva spinarii. Orice fractura la nivelul coloanei vertebrale prezinta riscul lezariii maduvei, ceea ce poate provoca paralizii sau chiar moartea victimei.

De aceea, in cazul in care se suspecteaza o fractura de coloana vertebrala, se va evita mobilizarea victimei pana la sosirea echipei medicale. Daca exista un potential pericol si victima trebuie mobilizata, aceasta se va face cu imobilizarea coloanei vertebrale; victima va fi culcata pe un plan dur si fixata cu legaturi trecute peste coapse, bazin si torace.

Daca se suspecteaza o fractura in zona cervicala se va imobiliza si capul victimei cu un guler cervical iar in absenta acestuia se va trece o legatura si peste frunte si se vor sprijini tamplele cu 2 suluri.

Asezarea de pe sol pe targa sau brancard se face astfel: se va intoarce simultan tot corpul victimei pe o parte (ideal de catre 2 persoane) si o alta persoana va introduce brancardul sau targa sub corpul victimei.

Pentru cazurile de intindere a muschilor gatului, schimbarilor degenerative ale coloanei cervicale, fracturilor la nivelul gatului sau in recuperarea din perioada postoperatorie, este recomandata folosirea unui guler cervical. La Catenapascupas.ro, farmacia online unde gasiti exact ce va trebuie, gulerele cervicale sunt realizate din spuma poliuretanica, in proportie de 88%.

Acestea au ca rol fixarea coloanei cervicale, masarea si incalzirea usoara a zonei gatului.

guler-cervical

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*