Home Stil de viata sanatos • Intoleranta la gluten: de ce sa renunti la glutenul din alimentatie

Intoleranta la gluten: de ce sa renunti la glutenul din alimentatie

 - 
intoleranta-la-gluten poza alimente

Medicii si opinia publica au devenit din ce in ce mai constienti in ultimii ani de riscurile pe care le prezinta glutenul in alimentatie, in Europa si SUA fiind deja asociatii si grupuri de lobby care sa protejeze interesele si sanatatea persoanelor care sufera de intoleranta la gluten si nu numai.

De fapt, daca in urma cu cativa ani medicii considerau ca glutenul este un factor de risc doar pentru cei cu intoleranta la gluten, boala fiind denumita celiachie, studiile recente au demonstrat ca glutenul este o proteina care provoaca simptome neplacute multor persoane chiar daca nu sunt intolerante gluten.

Mai jos sunt doar cateva motive pentru care ar trebui sa evitam glutenul:

Glutenul este o proteina compusa ce se gaseste in cerealele cu spic: grau, alac, secara si orz, insa prin contaminare si alte cereale ajung sa fie interzise bolnavilor de celiachie, cum ar fi cazul ovazului.

Care este procesul prin care glutenul ataca organismul?

In mod normal, glutenul este inofensiv pentru organism, dar in cazul persoanelor cu intoleranta la gluten acesta este perceput ca un fel de “invadator”, cum ar fi o bacterie, de catre celulele sistemului imunitar din peretii intestinali. In cazul persoanelor cu sensibilitate la gluten (a nu se confunda cu boala celiaca), glutenul este atacat de catre sistemul imunitar, declansand in cadrul procesului simptome de natura digestiva (balonare, dureri, etc).

Articol adaugat recent:  Furajele pentru pastravi – perfecte in crescatorii

Insa in cazul celiachiei, sistemul imunitar ataca atat proteinele de gluten cat si peretii intestinali, motiv pentru care este considerata o boala autoimuna. Reactia autoimuna cauzeaza degenerarea peretilor intestinali si pe termen lung anemie, oboseala si un risc crescut pentru a face alte boli grave.

Potrivit studiilor, o mare parte dintre persoanele nu intoleranta la gluten nu au simptome abdominale si ca urmare 80% dintre acestia nu stiu ca sufera de boala celiaca.

  • Sensibilitatea la gluten este mult mai des intalnita, nu este la fel de grava precum boala celiaca, insa poate avea de asemenea consecinte grave daca este neglijata.

Este important de stiut ca nu trebuie sa ai celiachie pentru a avea reactii adverse la gluten. Desi aceasta sensibilitate nu poate fi definita cu exactitate de medici, dar este caracterizata de simptome similare celiachiei, simptome care se amelioreaza daca respectam o dieta fara gluten.

Atunci cand boala celiaca este exclusa pe baza analizelor de sange si endoscopiei, dar simptomele abdominale persista la consumul de gluten, putem vorbi de o sensibilitate la gluten. Cu siguranta multe persoane au remarcat faptul ca painea le provoaca balonari sau alte probleme digestive. Acestea pot, chiar daca nu stiu acest lucru, sa fie sensibile la gluten, dar fara a avea in mod necesar boala celiaca.

Singura diferenta dintre cele doua afectiuni tine de faptul ca in sensibilitatea la gluten sistemul imunitar nu isi ataca propriul organism pentru a respinge glutenul, lucru observat cel mai bine in urma unei endoscopii digestive.

Nu exista statistici prea de incredere cu privire la ponderea persoanelor intolerante la gluten sau sensibile, insa se estimeaza ca 40% din populatia la nivel global poarta genele responsabile pentru riscul de a deveni sensibili la gluten.intoleranta la gluten

  • Glutenul poate cauza probleme digestive chiar si persoanelor care nu sunt sensibile la aceasta proteina.
Articol adaugat recent:  Cum au murit bebelusii intoxicati cu nitrati si cum ajuta montarea in casa a unui denitrifricator

Studiile au scos in evidenta faptul ca nu doar persoanele sensibile sau intolerante la gluten pot avea reactii adverse, dar si cei care sufera de sindromul intestinului iritabil sunt afectati de ingestia de gluten, fiind mult mai probabil ca simptomele digestive sa dispara daca trec pe o dieta fara gluten. Mai mult, alte cercetari au aratat ca glutenul provoaca in general inflamatia intestinului si la persoanele care nu sufera de astfel de afectiuni digestive.

  • Multe afectiuni ale creierului sunt asociate cu glutenul.

Chiar daca glutenul se loveste de peretii intestinali si provoaca in general simptome intestinale, s-a dovedit ca are efecte negative si asupra creierului. Multe cazuri de afectiuni neurologice pot fi cauzate sau exacerbate de consumul de gluten. Intr-un studiu efectuat pe un esantion de persoane cu probleme neurologice a caror cauza nu a putut fi determinata, s-a a evidentiat faptul ca peste jumatate aveau anticorpi impotriva glutenului in sange.

Principala afectiune pentru care glutenul este partial responsabil se numeste ataxie cerebelara si se manifesta prin deficiente de coordonare, de echilibru si de mers.

Cercetatorii au mai constatat ca simptomele schizofreniei sau autismului pot fi ameliorate cu o dieta fara gluten, la fel si in cazul unei forme de epilepsiei.

  • Glutenul din grau poate crea dependenta.

Poate ca nu suna atat de rau sa fii dependent de paine, insa dorintele nebune de a manca orice cu paine sau diverse dulciuri pe baza de coca pot insemna faptul ca suntem deja dependenti de gluten.

Articol adaugat recent:  Cum scapi de problemele tenului pe timpul toamnei?

S-ar parea ca anumite mici protenine din gluten activeaza receptorii opioizi ai organismului, insa cercetatorii nu s-au pus inca de acord daca teoria este adevarata sau nu. Oricum ar fi, dependentii de mancare stiu prea bine ca painea este poate cea mai mare dorinta dupa zahar.

  • Glutenul este asociat cu unele boli autoimune.

Dupa cum am stabilit deja, intoleranta la gluten este o boala autoimuna, iar aceste afectiuni au tendinta nefericita de a se asocia. Numeroase studii au gasit o corelatie puternica intre gluten, intoleranta la gluten si alte boli autoimune, precum diabetul de tip 1, scleroza multipla sau tiroida Hashimoto.

Persoanele care sufera de celiachie au un risc crescut de a mai dezvolta alte boli autoimune.

Sfatul medicilor, si aici vorbesc de cei din strainatate pentru ca in Romania intoleranta la gluten nu este inca suficient cunoscuta si foarte multi doctori nici nu banuiesc ca in spatele unor probleme digestive se poate ascunde o intoleranta, este sa renuntati la gluten pentru cateva saptamani daca resimtiti unele simptome gastro-intestinale pe care nu vi le explicati. Dupa aceasta perioada, trageti linie si observati daca simptomele au disparut. In cazul in care va simtiti mult mai bine cu o alimentatie fara gluten, ar fi bine sa treceti pe la un medic si sa ii cereti sa faceti unele teste pentru a stabili daca suferiti de intoleranta la gluten sau doar de sensibilitate.

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*