Home Sanatate • Metode EFICIENTE salvatoare a pacientilor de paralizie!

Metode EFICIENTE salvatoare a pacientilor de paralizie!

 - 
avc ischemic simptome atac cerebral Tromboliza intravenoasa

La Spitalul de Neuroghirurgie de regula se practica tromboliza intravenoasa – tratament care scade foarte mult riscul pacientului cu AVC ischemic de a ramane imoblizat la pat. Riscul de sechele e mult mai mic daca pacientul primeste la timp acest tratament.

Tromboliza intravenoasa

Tromboliza intravenoasa are efecte doar daca se practica in 3 ore, sau, in anumite cazuri in maxim 4,5 ore de la aparitia semnelor unui AVC ischemic. Dupa acest interval, riscul depaseste beneficiul si tratamentul nu mai poate fi administrat.

Acesta e motivul pentru care oamenii trebuie sa cunoasca semnele unui AVC ischemic. Daca recunosc semnele, trebuie sa ajunga cat mai repede la Neurochirurgie. Cu cat pacientul ajunge mai tarziu la spital, cu atat moare mai mult creier.”, sublinieaza dr. Oana Bisoc, medic neurolog, Spitalul Neurochirurgie. AVC (accidentul vascular) ischemic este prima cauza medicala de PARALIZIE sau DEMENTA.

Articol adaugat recent:  Pozitia corecta de stat la birou: tu stai cum trebuie?

Unde trebuie sa ajungeti:

La Spitalul de Neurchirurgie, Unitatea de Primire Urgente.

In cat timp trebuie sa ajungeti?

In 3 ore de la aparitia primelor semne de AVC ischemic.

Ce sa nu faceti:

  • ”Stau doua zile sa vad daca imi trece”! GRESIT. In acest timp mor neuroni si creste foarte mult riscul de a ramane paralizat la pat!
  • ”Nu merg la spital ca nu ma baga nimeni in seama!” GRESIT. Exista alerta de tromboliza pentru orice pacient cu AVC ischemic recent care ajunge la UPU Neurochirurgie si pacientul care are semnele unui AVC ischemic este preluat imediat.
  • “Sunt tanar. Nu pot face un AVC!” GRESIT. In ultimile luni au ajuns la Neurochirurgie persoane cu varste intre 25 si 45 de ani care suferisera un AVC ischemic.
Articol adaugat recent:  Cele mai importante aspecte pentru o dantura perfecta!

Nu mintiti personalul medical cu privire la momentul debutului semnelor de AVC. Tratamentul nu mai are efecte daca e administrat dupa 3-4,5 ore de la apari]ia primelor semne. Dimpotriva, este riscant pentru bolnavi. Nu dati date eronate referitoare la momentul de debut al AVC-ului pentru a forta administrarea. Nu ajuta pacientul, ci dimpotriva, il expune la riscuri suplimentare.

Semnele unui AVC ischemic care trebuie sa va aduca de urgenta la spital la un consult neurologic

  • scade forta pe o mana sau pe un picior;
  • scade forta pe o jumatate de corp;
  • apare o asimetrie faciala – daca se lasa coltul buzei , se trage intr-o parte sau asa cum se spune in limbaj popular : ”se stramba gura”;
  • apar tulburari de vorbire – anturajul constata ca vorbirea nu mai este inteligibila, nu mai este cum era anterior. Cateodata chiar pacientul isi da seama ca nu mai poate pronunta bine cuvintele. Sau ca nu isi gaseste cuvintele.
  • mai exista si alte semne care pot sugera un accident vascular, de exemplu daca amorteste un membru sau o jumatate de corp – acesta nu este un semn la fel de fidel ca scaderea de forta, dar atrage atentia.

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*