Home Lifestyle • Obiceuri de Sfintele Pasti in Romania si in lume pentru anul 2017

Obiceuri de Sfintele Pasti in Romania si in lume pentru anul 2017

 - 
Obiceuri de Sfintele Pasti in Romania si in lume pentru anul 2017

Sfintele Pasti reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori crestine din an, care aduce in sufletele oamenilor, speranta mantuirii prin sacrificiul suprem al lui Iisus Hristos.

Saptamana Mare, are o semnificatie deosebita pentru ca in aceste ultime zile ale postului, trebuie sa incercam sa fim mai buni, mai milostivi si mai atenti cu aproapele noastru. Sunt unele traditii si obiceiuri pe care crestinii ortodocsi le urmeaza cu sfintenie in aceasta perioada, in noaptea de Inviere dar si in ziua de Pasti.

Potrivit traditiei crestin ortodoxe, inceputul sarbatoririi este marcat incepand cu postul de 40 de zile. In saptamana Mare, o puternica semnificatie o are Joia Mare. Incepand cu aceasta zi Sfanta, agricultorii spun stop muncilor grele de la camp si se axeaza pe treburile casei, pentru ca atat sufletul cat si locuinta sa fie curata. In aceiasi zi, gospodinele fac pasca si vopsesc ouale.

Conform traditiei, la douasprezece noaptea intre zilele de sambata si duminica, oamenii aud bataile clopotelor de la biserica care ii indeamna sa vina si sa participe cu credinta la Sfanta slujba de Inviere. Acestia se spala cu apa curata, se imbraca cu haine noi, iau lumanarea facuta din ceara pe care au cumparat-o din timp de la Sfanta Biserica si se indreapta catre lacasul sfant, unde preotul, cu lumanari in mana iese din biserica pentru a oferi lumina Invierii tuturor credinciosilor prezenti. Preotul in timpul slujbei rosteste „Hristos a inviat!” iar toti cei care iau parte la Sfanta Slujba raspund „Adevarat a inviat!”, marturisind astfel Invierea Domnului.

Articol adaugat recent:  Ce sa faci daca firul de par se despica

paste in alte tari

Cum este sarbatorit Pastele in alte tari

Iepurasul este unul dintre simbolurile foarte importante pentru Sarbatoarea Pastelui in Marea Britanie. El vine si lasa pe pragul casei sau la usa locuintei, cosul cu oua rosii si cadouri pentru toti membrii familiei. Acest obicei este intalnit si la noi. Copilasiii se trezesc nerabdatori in dimineata zilei de Pasti si cauta darurile aduse de iepuras. Acestea constau in bani, haine, ciocolata si cosulete cu flori. Florile au o puternica importanta pentru ca ele simbolizeaza printre multe altele si recunostinta si iubirea pe care o avem fata de Mantuitor. Multi apeleaza la propria gradina pentru a-si decora cumsecuvine locuinta, insa cei care locuiesc la bloc si care sunt interesati de a avea un aranjament frumos pot intra chiar acum pe imod Flowers si sa aleaga dintre zecile de modele, pe cel mai potrivit.

Articol adaugat recent:  Freelancer? DESIGN-ul biroului de acasa

flori pentru masa de pasti

In Filipine, Pastele este respectat cu sfintenie si are o semnificatie spirituala aparte. Cu acest prilej, este organizat Festivalul Moriones in Marinduque prin intermediul caruia sunt ilustrate scene prin care a trecut Iisus Hritos inainte de a fi rastignit.

In localitatea Pampanga, ritualul Postului Mare este o sarbatoare cu specific local pentru ca presupune ca toti satenii sa ia parte la un act de auto-flagelare si care se sfarseste chiar prin rastignire.

Multe familii din Australia organizeaza o vanatoare de oua pascale, fie prin casa, fie prin propria gospodarie, pentru a se lua la intrecere si a vedea care dintre membrii familiei gaseste cele mai multe oua rosii.

Articol adaugat recent:  Aur alb, platina sau argint? Cum iti ingrijesti corect accesoriile din caseta de bijuterii

Pe teritoriul Germaniei, Pastele este numit „Ostern” de la zeita anglo-saxona a primaverii, Eostre. Copii se bucura in aceasta perioada de nu mai putin de 21 de zile de vacanta iar adultii au liber in saptamana mare: vineri, sambata si duminica pentru a se pregati de aceasta sarbatoare.

Francezii sarbatoresc solemn Sarbatoarea Sfintelor Pasti inca din Vinerea Mare. Clopotele bisericilor nu vor mai bate in vinerea si sambata Mare, ci doar in Duminica Pastilor.

In Israel, Pastele are o semnificatie nemaipomenita, pentru ca toate ritualurile crestine isi au originea in traditiile evreiesti.

Asadar, Pastele este o sarbatoare importanta pentru sufletul nostru si trebuie sarbatorita asa cum trebuie. Sa pregatim din timp tot ce este necesar, oua rosii, cozonac, pasca si flori frumos mirositoare care sa infrumuseteze masa traditional pascala.

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*