Home Sanatate • Pantoprazol – utilizare in afectiuni gastrice

Pantoprazol – utilizare in afectiuni gastrice

 - 
pantoprazol

Inhibarea depinde de doza si afecteaza atat secretia bazala, cat si pe cea stimulata de acid. La majoritatea pacientilor, remisia simptomelor pirozisului si refluxului acid sunt obtinute intr-o saptamana. Pantoprazolul reduce aciditatea de la nivelul stomacului si, astfel, creste nivelul de gastrina in mod proportional cu reducerea aciditatii. Cresterea nivelului de gastrina este reversibila. Deoarece pantoprazolul se leaga de enzima distal de nivelul receptorului, acesta poate inhiba secretia de acid clorhidric in mod independent de stimularea acestuia de catre alte substante (acetilcolina, histamina, gastrina). Efectul este acelasi indiferent daca substanta activa este administrata pe cale orala sau intravenoasa.

Valorile gastrinei à jeun cresc sub tratament cu pantoprazol. In cazul utilizarii de scurta durata, acestea nu depasesc limita superioara a normalului. In cazul tratamentului de lunga durata, nivelurile gastrinei se dubleaza in majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, cresteri excesive apar doar in cazuri izolate. Se observa doar o crestere usoara, pana la moderata, a numarului de celule endocrine specifice (ECL) de la nivelul stomacului, iar intr-o minoritate de cazuri, in timpul tratamentului de lunga durata, hiperplazie simpla pana la adenomatoida. Totusi, conform studiilor realizate pana in prezent, formarea de precursori carcinoizi (hiperplazie atipica) sau carcinoizi gastrici constatati in experimentele la animale nu a fost observata la om.

Studii privind tratamentul cu pantoprazol

Intr-o analiza retrospectiva a 17 studii efectuate la 5960 de pacienti cu boala de reflux gastroesofagian (BRGE) care au fost tratati cu 20 mg pantoprazol in monoterapie, simptomele asociate cu refluxul acid, de exemplu pirozis si regurgitarea acida, au fost evaluate in conformitate cu metodologia standardizata. O conditie pentru studiile selectate a fost sa aiba cel putin un punct de inregistrare pentru simptomatologia refluxului acid o data la 2 saptamani. In aceste studii, diagnosticul BRGE s-a bazat pe evaluarea endoscopica, cu exceptia unui studiu in care includerea pacientilor s-a bazat doar pe simptomatologie.

In aceste studii, procentul pacientilor care au prezentat ameliorarea completa a pirozisului dupa 7 zile a variat intre 54,0% si 80,6% in grupul tratat cu pantoprazol. Dupa 14 si 28 de zile, ameliorarea completa a pirozisului a fost prezenta la 62,9% pana la 88,6%, respectiv la 68,1% pana la 92,3% dintre pacienti. Pentru ameliorarea completa a regurgitarii acide au fost obtinute rezultate similare ca in cazul pirozisului. Dupa 7 zile, procentul pacientilor la care s-a obtinut incetarea completa a regurgitarii acide a variat intre 61,5% si 84,4%, dupa 14 zile intre 67,7% si 90,4%, iar dupa 28 de zile intre 75,2% si 94,5%.

Pantoprazolul s-a dovedit in mod constant a fi superior fata de placebo si antagonisti ai receptorilor histaminergici (ARH2) si nu inferior fata de alte IPP. Ratele de ameliorare a simptomelor de reflux acid au fost in mare masura independente de stadiul initial al BRGE.

Este indicat in tratamentul de scurta durata al simptomelor de reflux gastroesofagian (de exemplu pirozis, regurgitare de acid) la adulti.

Contraindicatii

Pantoprazolul este contraindicat in urmatoarele cazuri:

  • hipersensibilitate la substanta activa
  • administrarea concomitenta cu atazanavir

Reactiile adverse raportate pot fi urmatoarele:

Mai putin frecvente: cefalee, ameteala, diaree, greata / varsaturi, balonare, constipatie, xerostomie, durere si disconfort abdominal, eruptie cutanata tranzitorie / exantem /eruptie, prurit, astenie, oboseala, stare generala de rau, valori serice crescute ale enzimelor hepatice (transaminaze, γ-GT), tulburari de somn

Rare: tulburari de vedere / vedere incetosata, urticarie, edem angioneurotic, artralgii, mialgii, hiperlipidemii si cresteri ale valorilor serice ale lipidelor (trigliceride, colesterol), modificari in greutate, temperatura crescuta a corpului, edem periferic, hipersensibilitate, valori serice crescute ale bilirubinei, depresie.

Foarte rare: trombocitopenie, leucopenie, dezorientare.

Cu frecventa necunoscuta: nefrita interstitiala, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, eritem polimorf, fotosensibilitate, hiponatremie, leziuni hepatocelulare, icter, insuficienta hepatocelulara, halucinatii, confuzie.

Pantoprazol poate reduce absorbtia substantelor active a caror biodisponibilitate este dependenta de pH-ul gastric (de exemplu ketoconazol).

S-a demonstrat ca prin administrarea concomitenta de atazanavir 300 mg/ritonavir 100 mg cu omeprazol (40 mg o data pe zi) sau de atazanavir 400 mg cu lansoprazol (60 mg in doza unica) la voluntari sanatosi s-a obtinut o reducere substantiala a biodisponibilitatii atazanavirului. Absorbtia atazanavirului este pH-dependenta. In consecinta, pantoprazolul nu trebuie administrat concomitent cu atazanavir.

Articol adaugat recent:  Riscurile fumatului in timpul sarcinii

Biotransformare. Interactiuni

Pantoprazolul este metabolizat in ficat prin intermediul sistemului enzimatic al citocromului P450. Nu poate fi exclusa o interactiune a pantoprazolului cu alte substante care sunt metabolizate de acelasi sistem enzimatic. Cu toate acestea, nu au fost observate interactiuni semnificative clinic in testele specifice cu carbamazepina, cafeina, diazepam, diclofenac, digoxina, etanol, glibenclamida, metoprolol, naproxen, nifedipina, fenitoina, piroxicam, teofilina si contraceptive orale continand levonorgestrel si etinil estradiol.

Desi in studiile clinice de farmacocinetica nu au fost observate interactiuni in timpul administrarii concomitente de fenprocumona sau warfarina, au fost raportate cateva cazuri izolate de modificari ale Raportului International Normalizat (INR). In consecinta, la pacientii tratati cu anticoagulante cumarinice (de exemplu fenprocumona sau warfarina), se recomanda monitorizarea timpului de protrombina/INR-ului dupa initierea, terminarea sau in timpul utilizarii neregulate de pantoprazol.

Nu au existat interactiuni cu antiacide administrate concomitent.

Farmacocinetica nu variaza dupa administrarea de doze unice sau repetate. Pentru dozele cuprinse in intervalul 10 – 80 mg, cinetica plasmatica a pantoprazolului este liniara atat dupa administrarea orala, cat si dupa cea intravenoasa.

Dupa administrare orala, pantoprazolul este absorbit complet si rapid.

Biodisponibilitatea absoluta obtinuta din comprimat a fost identificata ca fiind de aproximativ 77 %. In medie, la aproximativ 2,0 ore – 2,5 ore (tmax) dupa administrarea unei doze orale unice de 20 mg, sunt atinse concentratii serice maxime (Cmax) de aproximativ 1-1,5 μg/ml, iar aceste valori raman constante dupa administrarea de doze repetate. Ingestia concomitenta de alimente nu are influenta asupra biodisponibilitatii (ASC = aria de sub curba sau Cmax), insa creste variabilitatea timpului de decalare.

Volumul de distributie este de aproximativ 0,15 l/kg, iar legarea de proteinele serice este de aproximativ 98%.

Clearance-ul este de aproximativ 0,1 l/ora/kg, iar timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare (t1/2) de aproximativ 1 ora. Au existat putine cazuri de subiecti cu eliminare intarziata. Ca urmare a legarii specifice a pantoprazolului de pompele protonice ale celulelor parietale, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare nu se coreleaza cu durata mult mai mare a actiunii (inhibarea secretiei de acid).

Pantoprazolul este metabolizat aproape exclusiv in ficat. Eliminarea renala reprezinta calea principală de excretie (aproximativ 80%) pentru metabolitii pantoprazolului; restul este excretat prin fecale.

Principalul metabolit existent atat in ser, cat si in urina, este desmetilpantoprazolul, care este conjugat cu sulfat. Timpul de injumatatire plasmatica al principalului metabolit (aproximativ 1,5 ore) nu este cu mult mai mare decat cel al pantoprazolului.

Recomandari la pacienti cu insuficienta renala, hepatică si la varstnici

Nu se recomanda reducerea dozei atunci cand pantoprazolul este administrat la pacienti cu functie renala afectata (inclusiv pacienti sub dializa, care indeparteaza doar cantitati neglijabile de pantoprazol). In ceea ce priveste subiectii sanatosi, timpul de injumatatire plasmatica al pantoprazolului este scurt. Desi principalul metabolit are un timp de injumatatire plasmatica mai lung (2-3ore), excretia este in continuare rapida si astfel acumularea nu are loc.

Dupa administrarea de pantoprazol la pacienti cu insuficienta hepatica (clasele A, B si C Child-Pugh), valorile timpului de injumatatire plasmatica au crescut pana la 3-7 ore si valorile ASC au crescut cu un factor de 3-6, in timp ce Cmax a crescut doar putin in comparatie cu subiectii sanatosi, respectiv cu un factor de 1,3.

Cresterile usoare ale ASC si Cmax la voluntarii varstnici in comparatie cu subiectii tineri nu au fost relevante din punct de vedere clinic.

Datele preclinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor farmacologice conventionale privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate si genotoxicitatea.

In studiile de carcinogenitate cu durata de 2 ani efectuate la sobolani au fost observate neoplasme neuroendocrine. In plus, intr-unul dintre studii, la nivelul fundului gastric al sobolanilor au fost identificate papiloame cu celule scuamoase. Mecanismul care conduce la formarea carcinoizilor gastrici de catre benzimidazoli substituiti a fost investigat cu atentie si a permis concluzia ca aceasta este o reactie secundara la cresterea masiva a valorilor gastrinei serice aparute la sobolani in timpul tratamentului cronic cu doze mari.

Articol adaugat recent:  Ce sa faci daca firul de par se despica

In studiile cu durata de 2 ani realizate la rozatoare s-a observat un numar crescut de tumori hepatice la sobolani (numai intr-un singur studiu la sobolani) iar la femelele de soareci a fost interpretat ca fiind datorat vitezei mari de metabolizare a pantoprazolului in ficat.

In grupul sobolanilor tratati cu cea mai mare doza (200 mg/kg) in cadrul unui studiu cu durata de 2 ani a fost observata o crestere usoara a transformarilor neoplazice ale tiroidei. Aparitia acestor neoplasme este asociata cu modificarile induse de pantoprazol asupra descompunerii tiroxinei in ficatul de sobolan. Deoarece doza terapeutica la om este mica, nu sunt de asteptat reactii adverse asupra glandelor tiroide.

In studiile la animale (sobolani) cu 5 mg/kg s-a constatat asa-numitul NOAEL (No Observed Adverse Effect Level – nivelul la care nu se observa reactii adverse) pentru embriotoxicitate. Investigatiile au indicat lipsa semnelor de afectare a fertilitatii sau a efectelor teratogene.

Penetrarea placentei a fost investigata la sobolan si s-a dovedit ca a crescut odata cu varsta de gestatie. In consecinta, concentratia de pantoprazol la fat este crescuta la scurt timp inainte de nastere.

Gastrita este o afectiune grava a stomacului caracterizata prin inflamatia mucoasei acestuia. Majoritatea oamenilor au anumite simptome dispeptice si spun ca sufera de gastrita. Dintre acestea fac parte starile de greata, varsaturi si arsuri in partea superioara a abdomenului. In mod corect un diagnostic de gastrita se pune doar in urma unui examen endoscopic digestiv superior realizat de un medic specialist, astfel recoltandu-se biopsii din stomac si stabilindu-se daca exista o inflamatie a mucoasei acestuia.

Bolnavii care au simptome de dureri in partea superioara a abdomenului, stari de greata si varsaturi, iar deseori durerile sunt de forma unor arsuri permanente ce se accentueaza mai ales cand ei consuma alimente prajite, acre, condimentate, dar si cafea, alcool si nicotina fiind fumatori, se poate spune ca sufera de gastrita acuta. In cazuri grave pot sa apara hemoragii la nivelul mucoasei gastrice ce pot fi recunoscute datorita varsaturilor cu sange dar si scaunelor cu aspect foarte inchis si urat mirositoare. Daca bolnavul urmeaza un tratament corespunzator prescris de medic se vindeca destul de usor, astfel leziunile de la nivelul mucoasei stomacului dispar. Daca din contra el nu respecta nici un tratament poate ajunge sa sufere de anemie severa si astfel isi pune viata in pericol – insa un astfel de caz se intampla mai rar.

Principalele cauze ale gastritei acute:

Anumite medicamente folosite in tratamentul unor afectiuni (ca de exemplu gripa, dureri reumatice sau de alt tip) pot provoca inflamatia stomacului. Astfel de medicamente sunt antiinflamatoarele nesteroidiene care diminueaza producerea mucusului cu rol de protectie a mucoasei stomacului. In acest fel mucoasa devine sensibila la actiunea pepsinei si a acidului colhidric si astfel se inflameaza. Pentru a fi mai clari, putem spune ca astfel de medicamente sunt: Aspirina (distruge celulele mucoasei gastrice mai ales daca se depaseste doza de 1000 mg/zi), Ibuprofen, Tramdol, Indometacin, Ketoprofen, Fenilbutazona si Piroxicam. Aspirina se ia intotdeauna dupa masa si este foarte bine daca se serveste dizolvata in multa apa rece.

Alcoolul si mai ales cel etilic in cantitate mare produce dizolvarea mucusului gastric, distruge celulele mucoasei stomacului si astfel are ca efect aparitia inflamatiilor, ulceratiilor, durerilor mari de stomac si a gastritei acute.

Stresul intens poate duce la aparitia gastritei. In acest caz ne referim la anumite situatii stresante cum sunt traumatismele majore, arsurile de pe o zona mare a corpului, traumatismele ce afecteaza creierul, socul, coma, infectiile grave, starile proaste de dupa operatii chirurgicale. Astfel de situatii duc la producerea de adrenalina sau de noradrenalina in sange, astfel, la anumite organe cum sunt inima, creierul si plamanii, ajunge o cantitate mai mare de sange. Pe de alta parte stomacul si duodenul se contracta din cauza vaselor de sange de la nivelul suprafetei acestora si astfel o parte din celulele mucoasei stomacului mor, apar ulceratii, hemoragii digestive si gastrita acuta.

Articol adaugat recent:  Cum sa te detoxifiezi in doar 24 de ore!

Infectia cu microbul Helicobacter pylori este un alt factor al aparitiei gastritei. Acest microb se gaseste pe celulele mucoasei gastrice chiar sub stratul de mucus ce are rol de protectie. In cazuri severe microbul se poate extinde si provoaca gastrita, ulcer gastric si ulcer duodenal.

Tratamentul gastritei acute:

Prin endoscopie digestiva superioara, medicul va stabili ce fel de leziuni apar pe mucoasa stomacului. Acestea pot fi sub forma de inflamatii, roseata, edem sau ulceratii, conteaza cat de mari sunt si cat de grave. Prin biopsie endoscopica se stabileste clar diagnosticul de gastrita si cat de grava este aceasta afectiune. Un medic radiolog poate folosi si examenul cu bariu pentru depistarea bolii sau ecografii abdominale. In anumite cazuri medicul face si un test respirator pacientului prin care acesta trebuie sa inghita o anumita cantitate de uree ce este marcata cu carbon radioactiv si apoi masoara nivelul de bioxid de carbon ce apare in aerul respirat.

Tratamentul are la baza un regim alimentar strict si folosirea medicamentatiei recomandate de medic. Bolnavul trebuie sa renunte la fumat si la alcool, la cafea, alimente sarate, condimentate, la prajeli, acrituri si grasimi. Linistea si somnul sunt importante, iar stresul trebuie evitat. Dintre medicamentele folosite pentru gastrita acuta fac parte: Nizatidina, Famotidina, Ranitidina, Lansoprazol, Pantoprazol si Omeprazol. Astfel de medicamente scad secretia acida a stomacului si ajuta la vindecarea leziunilor. Almogel, Epicogel si Dicarbocalm sunt medicamente care reduc durerile si neutralizeaza acidul gastric. Sucralfatul este bun pentru imbunatatirea stratului de mucus si cresterea rezistentei acestuia. Pentru combaterea infectiei cu Helicobacter pylori se folosesc medicamente antibiotice pentru un tratament de 7 zile.

Cea de-a doua forma de gastrita mult mai frecventa decat prima este gastrita cronica. Aceasta nu da simptome clare, decat stari de greata, varsaturi si dureri epigastrice atunci cand se consuma prajeli, acrituri, cafea, alcool, bauturi carbogazoase.

Infectia cu Helicobacter pylori ce apare la gastrita acuta si care se agraveaza poate duce la aparitia gastritei cronice. Astfel apar leziuni grave la mucoasa gastrica, aceasta devine rosie si prezinta edem, poate fi afectata si partea de jos a stomacului sau chiar toata suprafata stomacului. In timp se dezvolta atrofia gastrica deoarece din cauza leziunilor severe mucoasa gastrica se atrofiaza, respectiv glandele gastrice nu mai functioneaza normal, se micsoreaza si nu mai produc acid si pepsina, ceea ce face ca celulele mucoasei sa se inmulteasca anormal, se depun in straturi si duc la aparitia cancerului.

Gastrita atrofica poate sa apara la persoanele in varsta din cauza anemiei cauzate de carenta de vitamina B12 si se numeste gastrita autoimuna.

Gastrita cronica poate fi produsa si de medicamente cum sunt: Aspirina, Ibuporfen, Diclofenac, Ketoprofen si Indometacin.

Tratamentul gastritei cronice:

Bolnavul trebuie sa renunte la alcool si la fumat. De asemenea alimentatia sa trebuie sa fie stricta, sa nu contina alimente sarate, condimentate, acre, grase si prajite. Tratamentul consta din administrarea unor medicamente pentru scaderea secretiei gastrice: Nizatidina, Famotidina, Ranitidina, Lansoprazol, Pantoprazol si Omeprazol. Contra durerilor stomacale si neutralizarea acidului gastric se folosesc medicamente tip Dicarbocalm, Maalox, Almogel si Epicogel. De asemenea sunt si medicamente care scad secretia acida a stomacului si sunt folosite la gastrita provocata de infectia Helicobacter pylori ca de exemplu: Pantoprazol, Famotidina, Ranitidina, Omeprazol, Lansoprazol si Nizatidina. Gastrita autoimuna ce este cauzata de carenta de vitamina B12 necesita un tratament injectabil cu acest tip de vitamina B.

Intotdeauna diagnosticul si metoda de tratament se stabileste de catre un medic specialist, iar medicamentele se iau doar la recomandarea acestuia.

Surse: https://www.revistagalenus.ro/farmacologie/18041-pantoprazol-%E2%80%93-date-farmacologice-si-utilizare-in-afectiuni-gastrice.html

http://bodygeek.ro/cum-recunoastem-gastrita-care-sunt-cauzele-si-tratamentul-ei

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*