Home Astrologie, Horoscop • Săptămâna Luminată: ce nu ai voie să faci în zilele de după Paşte

Săptămâna Luminată: ce nu ai voie să faci în zilele de după Paşte

 - 
ce nu ai voie să faci în zilele de după Paşte
Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată: Biserica a instituit în aceste zile un şir de rânduieli speciale, existând însă şi mai multe tradiţii pe care le respectă credincioşii

În Săptămâna Luminată, în zilele de miercuri şi vineri Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea şi vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului şi Duminica Tuturor Sfinţilor (prima după Rusalii), avem “dezlegare la peşte”.

ce se face in saptamana de dupa pasti

De la Învierea Domnului şi până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.

Începând din Duminica Sfintelor Paşti şi până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paştilor: “Îngerul a strigat…”, iar credincioşii se salută cu cuvintele: “Hristos a înviat!” şi răspund: “Adevărat a înviat!”

In Săptămâna Luminată nu se citeşte Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuţi la cele veşnice. Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiţi începând cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim. Aceste slujbe sunt reluate după Duminica Tomii. Acest lucru nu înseamnă însă ca cei răposaţi sunt daţi uitării.

Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduiala specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. Așadar și cântările acestei slujbe vorbesc de biruința Vieții asupra morții.

De această săptămână sunt legate şi multe tradiţii, care sunt respectate încă din timpuri străvechi.

Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, oamenii cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.

  • Lunea Alba
Articol adaugat recent:  Afla cum iti influenteaza planetele horoscopul zilnic in luna Martie

Astfel, Lunea Albă, așa cum este numită prima zi de luni de după Duminica Paştelui, este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în această zi nu mai trece prin Judecata de Apoi.

În Lunea Albă are loc aşa-numita”umblare cu pască”, adică vizitarea rudelor apropiate în vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos. Se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi.

O altă tradiţie specifică Lunii Albe este stropirea cu apa. Se spune că acest ritual are la origine povestea despre o fată evreică ce a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, fiind readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă. În Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri.

  • Marţea Alba
Articol adaugat recent:  HOROSCOP 13 februarie: Afla ce iti recomanda astrele

Marţea din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi Marţea Alba şi este impusă drept zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomana în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu.

  • Sfânta Mercurie

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de “nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.

  • Joia Verde

Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. “Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor: 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel “sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

  • Vinerea Scumpă
Articol adaugat recent:  5 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre Balante

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântâniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpa este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile de la Paști, de Rusalii.

 

Author:mereupregatit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

*